LS: razmjerni izborni sustav s otvorenim listama i prirodnim pragom

Liberalna stranka traži da se izborni zakon temelji na razmjernom sustavu s otvorenim listama i prirodnim izbornim pragom, mogućnošću prije i poslijeizbornog koaliranja, zaključeno je danas na sjednici Središnjeg odbora stranke.

LS se, uz to, zauzima da se izborni zakon temelji na jednakom broju saborskih zastupnika (140), zastupljenosti dijaspore na principu nefiksne kvote, pozitivnoj diskriminaciji nacionalnih manjina (dva glasa) i transparentnosti financiranja političkih stranaka.

Važno je donijeti izborni zakon koji neće pogodovati izbornom inženjeringu, nego uspostavi odnosa kojima će se spriječiti bipolarizacija hrvatske stranačke scene, zaključeno je na Središnjem odboru LS-a.

Prirodni izborni prag je prag čiji prelazak osigurava jedno mjesto u parlamentu, pojasnio je predsjednik LS-a Zlatko Kramarić.

LS-ov Odbor podržao je dosadašnju političku orijentaciju stranke, opredjeljenost jačanju i osposobljavanju LS-a za samostalan nastup na izborima, te stvaranje snažne liberalne alternative.

Središnji odbor izrazio je zadovoljstvo što su se Zlatko Kramarić, Božo Kovačević i Ivo Banac kandidirali za predsjednika stranke, kao i zbog znatnih kandidatura za članove Predsjedništva.

To, kaže, svjedoči o visokom kadrovskom potencijalu stranke, demokratičnosti odnosa u njoj i uvjerljivosti liberalne opcije.

LS se zauzeo da koalicijska Vlada odradi mandat do kraja, te da se u preostalom razdoblju ostvare bitna izborna obećanja, uz jednako uvažavanje programskih opredjeljenja svih članica koalicije.

Pročitajte više