Lucić iz HDZ-a: Marić je stručnjak koji razumije probleme; Bauk: To ste i za Oreškovića govorili

Foto: Hina

U EMISIJI Otvoreno došlo je do vrlo burne rasprave između SDP-ovog Arsena Bauka. HDZ-ov Franjo Lucić nekoliko puta je ponovio da oni već imaju većinu. Opet je spomenuo Zdravka Marića kao mogućeg mandatara, rekavši da imaju još neke kanidate.

"Predstavit ćemo većinu kad to bude potrebno, to će bit za dan dva. Sljedeći tjedan budite sigurni. Ako ubrojimo da se ne radi subotu i nedjelju", objašnjavao je Lucić-

Odgovorio mu je SDP-ov Arsen Bauk.

"Nama iz opozicije je teško naći izraz koji vladajući jedan prema drugom nisu upotrijebili. 70 posto građana smatra da su izbori najbolji put, a da bi se to napravilo potrebno je 76 ljudi. Naravno, moguće da netko od ovih zastupnika oporbe ne bude željelo nove izbore", rekao je Bauk.

"Mi formalno realiziramo želju skoro 70% građana Hrvatske koji žele izbore", dodao je Bauk.

Višeslav Raos sa Fakulteta političkih znanosti rekao je da se, ukoliko se bude glasalo o nepovjerenju Oreškoviću, odmah predloži novo ime. "Postavlja se pitanje koje informacije znaju ti kandidati koje HDZ poziva u novo preslagivanje. Koji je program? Postoje razna pitanja", kaže Raos,

Lucić se nekoliko puta tokom emisije osvrnuo na Most.

"Čuli ste Lovrinovića, upravo Most nije proveo ono što je govorio, a to su reforme. Mi u HDZ-u imamo program kojeg je radio IFO Institut u kojem su rađene reforme. Karamarko već godinama radi na takvom gospodarskom programu. Mi smo shvatili da Hrvatska nema budućnosti. Imat ćemo mi 78 ruku, a možda i više", rekao je Lucić dodavši da je Sanader u svom prvom mandatu imao samo nekoliko ruku viška pa je to funkcioniralo.

"Mi ćemo svakako imat dio zastupnika Mosta", dodao je Lucić.

Bauk je izrazio sumnju u HDZ-ovu većinu.

"Očito je da HDZ-u do većine nedostaje osam zastupnika. Ako oni imaju većinu, kriza je rješena, neka se pohvale i sve u redu. Ako 70 posto građana smatra da ovo treba prekinuti izborima, na savjesti je zastupnika da to i naprave", rekao je Bauk.

Suradnja SDSS-a i HSP AS-a

"Mi smo ovdje imali eksperiment, došao je premijer kojeg su oni koji su potpisali za njega taj dan čuli za njega", dodao je Bauk.

Lucić je rekao da postoji mogućnost da se u koaliciji nađu i HSP AS i SDSS.

"Svakako računamo na sve ljude dobre volje, a onda i na njih. Oni razumiju gospodarski program, nikome nije stalo do novih izbora", rekao je Lucić na pitanje voditelja je li HDZ može očekivati podršku i HSP AS-a i SDSS-a.

"Jedino SDP-u odgovaraju novi izbori, mi smo već sačinili parlamentarnu većinu", rekao je Lucić ponovivši još jednom da je Marić izgledan kandidat za mandatara.

"Orešković je došao iz Kanade i mi smo u njemu našli rješenje samo zbog Petrova i Mosta koji su tražili nestranačkog premijera. Na pritisak Mosta morali smo hitno naći nestranačkog čovjeka. On se razlikuje od Marića jer je Marić već bio zamjenik ministra financija, mi ga dobro poznajemo, on je mlad i perspektivan. Prvi put dolazi iz realnog sektora, on zna koji su problemi. On je budućnost. I naši ostali kandidati su perspektivni", ispričao je Lucić.


"Mene ove pohvale Mariću podsjećaju na pohvale Oreškoviću prije šest mjeseci", rekao je Bauk dodavši da su HDZ-ovci tako hvalili Oreškovića.

Lucić je dodatno objasnio moguću suradnju SDSS-a i HSP AS-a unutar koalicije pod vodstvom HDZ-a.

"Nacionalni interes je glavni, na sve se treba zaboraviti. HSP AS će sam shvatiti jer su im najvažniji nacionalni interesi. Oni su prepoznali ekonomsku strategiju. Zamislite da Ilčić ima svoj program, Špika svoj. Pa mi smo se ujedinili oko jednog programa, a to je HDZ-ov program. Njihov program je sljubljen s programom HDZ-a, zato i jesmo Domoljubna koalicija", objašnjavao je Lucić dodavši da se HDZ ne boji izbora, ali ne žele ići na izbore.

"Tko je taj Most i Petrov da postavljaju izbore HDZ-u. Uzeli su nam najvažnija ministarstva. Mi ne prihvaćamo današnji ultimatum, Petrov ne može uvjetovati HDZ-u. On dolazi iz male sredine, ovo je Vlada. Ovdje treba pokazati znanje, a on se uplašio. S Mostom ne možemo složiti nikakvu Vladu, Most je pokazao da ne znaju", otvoreno je govorio Lucić.

Pročitajte više