Lučin: Za nekoliko dana MUP će odgovoriti na svoj dio pitanja Europske komisije

Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin kazao je danas kako će MUP u narednih nekoliko dana odgovoriti na sva pitanja iz upitnika Europske komisije koja se tiču tog ministarstva.

"Pitanja su takva da ćemo na njih odgovoriti za nekoliko dana", kazao je Lučin u Ravnateljstvu policije, dodajući kako je "očekivao i teža pitanja".

Ocijenio je da su pitanja iz područja unutarnjih poslova "čak i jednostavnija" od pitanja postavljenih nekim zemljama koje će uskoro pristupiti Uniji.

Komentirajući sadržaj dvjestotinjak pitanja iz područja rada policije i unutarnjih poslova Lučin je kazao da se većina upita odnosi na hrvatske stavove o useljeničkoj politici, te pitanjima azila, organiziranog kriminala i trgovine drogom.

U tim je područjima hrvatska policija i ranije imala zavidne rezultate, te usklađivanje s europskim standardima MUP-u neće predstavljati problem, ustvrdio je Lučin.

Više od 2.500 pitanja Europske komisije premijeru Račanu jučer je u Zagrebu predao predsjednik te institucije Romano Prodi. Hrvatska na njih mora odgovoriti u sljedeće tri mjeseca, a na temelju tih odgovora, ali i iz drugih izvora, Europska komisija izrađuje mišljenje o zemlji podnositeljici zahtjeva za članstvo u EU.

Europska komisija svoje mišljenje dostavlja Vijeću ministara EU-a koje potom odlučuje hoće li odobriti status kandidata i zakazati datum početka pregovora o punopravnom članstvu.

(Hina) am so

Pročitajte više