Lukašenko u velikom intervjuu najavio da se Bjelorusija neće integrirati u Rusiju

Foto: EPA

BJELORUSKI predsjednik Aleksandar Lukašenko dao je intervju za CNN.

Radi se o rijetkom događaju jer ga zapadni mediji nemaju često priliku intervjuirati. 

Govorio je o opoziciji u njegovoj zemlji, o tome treba li se ispričati bjeloruskom narodu, ali i odnosima s Europskom unijom. 

Lukašenko odbija bilo kakvu odgovornost za ono što se događa u njegovoj zemlji.

Osporavao je kršenje ljudskih prava, napade na prosvjednike, lažnu uzbunu o postavljenoj bombi u komercijalnom avionu zbog koje je bio prisiljen sletjeti na teritorij Bjelorusije - nakon slijetanja je uhićen putnik, bjeloruski disident. 

Ipak, on je pokušao odbaciti sve negativno u vezi njegove vlasti. 

"Ovo je ludilo", rekao je o tvrdnjama poljske vlade da Bjelorusija šalje migrante na njihovu granicu. "Smatrate li me vi luđakom?" rekao je na to je li Bjelorusija prevozi migrante na granicu s EU kao dio osvete za sankcije. 

Napetost u odnosima Bjelorusije i EU

Odnosi Bjelorusije i Europske unije jako su loši. Većina europskih, a i neki svjetski avioprijevoznici, više ne lete bjeloruskim zračnim prostorom. 

Sve se to dogodilo zbog spomenute prijetnje bombom. Naime, vođa bjeloruske opozicije Roman Protasevič letio je iz Atene u Vilnius, glavni grad Litve. 

Kad je avion Ryanaira došao u zračni prostor Bjelorusije, presreo ga je bjeloruski vojni avion. Lokalni kontrolori leta priopćili su posadi aviona da se hitno prizemlje na aerodrom u Minsku zbog dojave o mogućoj bombi u avionu. 

Protasevič, njegova djevojka i još četiri putnika nisu se smjeli ponovno ukrcati u avion, a bjeloruske vlasti naknadno su dozvolile nastavak leta. Osim toga, jedan bjeloruski službenik tvrdio je da je Hamas poslao e-mail u kojem se navodi da se na letu nalazila bomba, a Hamas je demantirao te tvrdnje. 

Bomba u avionu

Na pitanje CNN-a o bombi u avionu, Lukašenko je uporno izbjegavao pitanje i rekao kako Bjelorusija samo poštuje međunarodne zakone. 

"Ako se bojite letjeti iznad našeg teritorija, ja samo mogu osobno garantirati sigurnost dok letite iznad Bjelorusije kao što je to i dosad bio slučaj. Ako ne želite, u redu, letite preko Sjevernog ili Južnog pola, to je vaše pravo, ne mogu vas prisiliti. Nisam toliko moćan kao Velika Britanija, a pogotovo ne kao SAD da određujem uvjete. Ako ne letite, drugi će, snaći ćemo se", rekao je Lukašenko. 

Pokušavao je prebaciti težište problema na zapadne zemlje te je rekao da se zbog, kako navodi CNN, "surovog i ubojitog postupanja prema političkim protivnicima", nema za što ispričavati. 

"U načelu, nemam se za što ispričavati", kaže. 

Novinar je zatim citirao dokaze Amnesty Internationala o pojedinim zatvorenicima koji su prijavljivali ozlijede, uključujući slomljene kosti i opekline, a neki su bili prisiljeni da tijekom mučenja u zatvoru budu goli. 

"Znate, mi nemamo nijedan zatvor takvog tipa, kao što kažete, poput Guantanama. Nemamo ni onih baza koje su Sjedinjene Američke Države stvorile u istočnoj Europi. Što se tiče naših običnih zatvora, nisu ništa gori nego te iste institucije u Velikoj Britaniji ili SAD-u, to vam jamčim", rekao je Lukašenko. 

Kaže da čelnica opozicije nije bila u opasnosti

Što se tiče čelnice bjeloruske opozicije Svetlane Tihanovskaje, koja je pobjegla iz zemlje, Lukašenko je rekao da uopće nije bila u opasnosti i da nije morala bježati. 

"Kunem se životima svoje djece da Tihanovskaja nije morala napustiti Bjelorusiju", rekao je Lukašenko. 

Rekao je da se šalio kada je izjavio kako se koronavirus iz organizma može izbaciti čašom votke i saunom. 

Poriče nagađanja o integraciji Bjelorusije u Rusiju. 

"Putin i ja smo dovoljno inteligentni da stvorimo uniju dvije nezavisne države koja bi zajedno bila jača. Suverenitet se ne prodaje. Ipak, ako bude potrebno, Bjelorusija će ujediniti vojnu bazu s Rusijom kako bi izdržala potencijalnu agresiju u slučaju da se neka zemlja odluči napasti", rekao je Lukašenko.

Podsjetimo, Lukašenko je predsjednik Bjelorusije od 1994. godine te je prvi i jedini vođa te države od raspada SSSR-a. Nazvan je posljednjim europskim diktatorom. 

Pročitajte više