Luksemburški fond tvrdi da je namješten natječaj za novog upravitelja fonda preko kojeg se izvlačio novac za Agrokor

Foto: FAH

LUKSEMBURŠKI fond Royalton Partners žalio se Hanfi, ali i europskom regulatoru ESMA-i, smatrajući da je bilo nepravilnosti prilikom izbora novih upravitelja fondovima Nexus FGS i Nexus FGSII.

>> Na čelo Hanfe postavljen čovjek Martine Dalić

Nakon što  je otkriveno da je novac nenamjenski završio u Agrokoru, menadžeri Nexus fondova ostali su bez licence, a njihov posao predan je bankama koje su raspisale natječaj za nove upravitelje.

Mada službeno nije objavljeno tko je dobio posao, Index neslužbeno doznaje da je prvi fond dobio Inspire Investments (kojem su se pridružili bivši čelnik AZ fonda Dinko Novoselec i Hrvoje Habuš), a drugi Prosperus Invest (kojem se pridružio Luka Orešković).

Sada luksemburški fond Royalton izražava sumnju da je bilo pogodovanja pa je podnio prijavu Hanfi i europskom regulatoru.

"Depozitari, Splitska banka d.d. za Nexus FGS I i Privredna banka Zagreb d.d. za Nexus FGS II su objavili javni poziv za prikupljanje ponuda društava zainteresiranih za preuzimanje poslova upravljanja na koje se javilo i društvo Royalton Partners. Pozivi su bili skoro identični i nisu sadržavali niti jedan kriterij odlučan za izbor najboljeg ponuditelja, niti je u tijeku postupka Royalton bio pozvano radi dostave dokaza o referencama, iskustvu u upravljanju i slično.

Obavijesti da Royalton partners nije izabrano na natječajima, depozitari su poslali e-mailom. Obavijesti su skoro identičnog sadržaja od dvije rečenice i ne sadrže podatak o izabranom ponuditelju, niti razloge zbog kojeg je isti izabran umjesto drugih ponuditelja", priopćili su.

Kakav je to natječaj bez kriterija?

Smatraju da je postupak odabira proveden suprotno hrvatskom zakonodavstvu, ali i europskom pravu, te da je bio diskriminirajući. Natječaj koji ne sadrži niti jedan kriterij na temelju kojeg bi se mogle usporediti ponude je sam po sebi suprotan osnovnim načelima propisanima za sudionike na tržištu kapitala.

"Depozitari su trebali provesti postupak vodeći računima o interesima imatelja udjela fonda i to pošteno, pravedno, profesionalno i neovisno, a sve kako eksplicitno navodi ZAIF. Kako natječaj nije imao kriterija, jedino što bi se moglo uzeti u obzir bi bilo dosadašnje iskustvo i uspješnost u upravljanju, a prema čemu je  Royalton kvalificiraniji ponuditelj od društava za koje se u medijima navodi da su odabrana. Stoga smo podnijeli predstavku Hanfi koja ima dužnost provesti nadzor i utvrditi postupa li depozitar savjesno, neovisno, pravedno i profesionalno.

Osim navedenog, o nepravilnostima ćemo obavijestiti i europskog regulatora (European Securities and Markets Authority) kao i matičnog regulatora (Commission de Surveillance du Secteur Financier). Ovakvo postupanje šteti ugledu Republike Hrvatske u poslovnom svijetu i sigurno utječe na odluku stranih investitora koji bi bili zainteresirani za ulaganje u hrvatsko gospodarstvo. S obzirom da se radi o fondovima u koje su uložena sredstva iz državnog proračuna, postupak je tim više trebao biti transparentan kako bi se onemogućile zlouporabe i pogodovanja. Nasuprot tome, postupak je proveden nezakonito ostavljajući sumnju u pogodovanja određenim ponuditeljima", smatraju u Royaltonu.

Luksemburški fond u vlasništvu je svojih zaposlenika, a najveći udio ima Nigel P. Williams koji je ranije vodio prašku podružnicu banke CAIB.

Jedan od fondova kojima upravljaju je i fond Royalton Capital Investors II, koji je u Hrvatskoj vlasnik tvrtke Lexpera d.o.o. (nekadašnji IUS Software d.o.o.).

Pročitajte više