Luolin i Moguš o potpisanom Sporazumu o znanstvenoj suradnji

Sporazum o znanstvenoj suradnji između Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i Kineske akademije društvenih znanosti (KADZ) potpisnici predsjednik HAZU akademik Milan Moguš i izvršni predsjednik KADZ Wang Luolin smatraju važnim temeljem za uspješnu suradnju njihovih ustanova, ali i poticajem za suradnju dviju država.

Izvršni predsjednik KADZ-a Wang Luolin podsjetio je da je suradnja na području istraživanja između hrvatskih i kineskih znanstvenika počela još od osamostaljenja Republike Hrvatske.

Kineska akademija društvenih znanosti, koja je najviša nacionalna ustanova u području društvenih i humanističkih znanosti, posebice cijeni suradnju s HAZU jer smatra da je riječ o prestižnoj ustanovi ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi te široj međunarodnoj akademskoj zajednici, istaknuo je Luolin.

On se nada da će danas potpisani Sporazum biti poticajan i za daljnji razvoj suradnje dviju akademija ali i učinkovit prinos suradnji između dviju država.

Svojom nazočnošću današnjoj svečanosti potpisivanja Sporazuma, dodao je Luolin, potporu takvim nadanjima dao je i veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Wu Zhenglong.

Po Moguševim riječima potpisivanje sporazuma s istaknutim ustanovama drugih država jedan je od načina na koji Akademija komunicira sa svijetom u okviru opće regionalne suradnje.

Akademik Moguš nada se da će Sporazum dobro uklopiti i u akademijine projekte koji se ostvaruje s partnerima iz Europe. Posebice je pak zadovoljan što se time suradnja razvija s dijelom svijeta od kojega smo zemljopisno udaljeniji, ali u znanstvenomu i umjetničkomu području jednako tako bliski i prepoznatljivi što će, nada se, biti na boljtak ne samo dviju ustanova već i hrvatskoga i kineskoga naroda.

(Hina) xip ymc

Pročitajte više