Macron zadovoljan raspravom na NATO summitu usprkos Trumpovim kritikama

Foto: Hina

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron izjavio je kako su razgovori na summitu NATO-a bili odmjereni i vođeni s puno poštovanja, unatoč kritičkim tvitovima američkog predsjednika Donalda Trumpa prije i tijekom samog summita, prenosi Reuters.

Uoči NATO summita Trump je kritizirao Njemačku na Twitteru zbog, kako je ustvrdio, ovisnosti o ruskim energentima, a tijekom sastanka na Twitteru se kritički osvrnuo i na doprinos saveznika zajedničkoj obrani.

Upitan o tome, Macron je odgovorio: ''Rasprave su vođene u različitom tonu. Vođene su s puno poštovanja.''

Nadodao je kako ne vjeruje da je nužno dobra ideja povećanje izdataka za obranu NATO članica s 2 na 4 posto BDP-a, kako je predsjednik Trump predložio.

Francuski predsjednik kazao je također kako će Francuska ispuniti cilj od 2 posto izdvajanja za obranu do 2024., istaknuvši kako je zajedništvo unutar Sjevernoatlantskog saveza moguće samo ako je teret izdvajanja pravedno podijeljen.

Trump je članicama NATO-a prigovorio zbog toga što cilj od 2 posto izdvajanja neće postići u skorijem roku.

Osim SAD-a koji izdvaja 3.5 posto BDP-a za obranu, cilj su za sada ispunile samo Velika Britanija, Poljska, Grčka i Estonija.

Macron  je na konferenciji kazao kako je američki predsjednik ponovno potvrdio predanost Sjedinjenih Država članstvu u obrambenoj organizaciji, unatoč ranije izraženim sumnjama s tim u vezi.

Francuska trenutno izdvaja 1.8 posto BDP-a za NATO.

Pročitajte više