Mađarska: Ako se banke ne dogovore s dužnicima, Vlada će sve kredite konvertirati u forinte

Foto: scx.hu

FIDESZ, vladajuća stranka u Mađarskoj, poručila je bankama da do 1. studenog izmijene ugovore o deviznim hipotekarnim kreditima u korist vlasnika kredita, jer će u protivnom vlada riješiti to pitanje konverzijom kredita u forinte, javlja portfolio.hu

Predsjednik Fideszove parlamentarne grupe, Antol Rogan, na konferenciji za novinare nakon stranačkog sastanka  u Višegradu optužio je banke da su šakom i kapom dijelilekredite s valutnom klauzulom, koji su zapravo  proizvod s greškom.
 
Banke su prevarile svoje klijente jer ih prilikom odobravanja takvih kredita nisu obavijestile o stvarnim rizicima, tvrdi Rogan. Stoga mora biti pronađeno pravedno rješenje za vlasnike kredita a teret moraju preuzeti banke, zaključio je čelnik vladajuće mađarske stranke.
 
Ako banke do 1. studenog ne izmijene ugovore o kreditu, Fidesz će ovlastiti vladu da pronađe rješenje i predloži ga zastupnicima u parlamentu koji bi ga trebali odobriti do kraja ove godine. Po Roganovim riječima, to će u zapravo značiti da će devizni krediti biti konvertirani u forinte.
 
Ministarstvo gospodarstva već je sastavilo odgovarajući nacrt prijedloga o kojem može raspraviti s bankama, dodao je.
 
Banke bi trebale razgovarati s predstavnicima korisnika kredita i postići dogovor, poručuje Rogan. Po njegovim riječima, oko 510 tisuća vlasnika deviznih hipotekarnih kredita u Mađarskoj prijeti opasnost da izgube krov nad glavom.
 
 

Pročitajte više