Mađarska čeka odluku Austrije i Njemačke prije nego zapečati granicu s Hrvatskom

Foto: FAH

MAĐARSKA može zapečatiti svoju granicu s Hrvatskom kao što je to učinila na granici sa Srbijom, ali čeka da Austrija i Njemačka odluče žele li primiti još izbjeglica, izjavio je u četvrtak Janos Lazar, predstojnik ureda mađarskog premijera Viktora Orbana.

"Da postoji koridor, što su austrijski čelnici odbacili kao ideju kada smo bili u Beču, on bi se mogao uspostaviti tek nakon što Mađarska zapečati svoju granicu s Hrvatskom", kazao je Lazar. U tom slučaju, objasnio je, granica bi se mogla prelaziti samo na službenim prijelazima.

"Čekamo da Austrija i Njemačka odluče što žele", odgovorio je Lazar na pitanje kada bi Mađarska mogla potpuno zatvoriti granicu s Hrvatskom na kojoj sada podiže ogradu.

Strojevi krče drveće, niče golema ograda

Agencije javljaju da se Mađarska priprema zatvoriti granični prijelaz s Hrvatskom Zakany-Botovo kako bi migrantima koji hrle u Europu zapriječila tu rutu. Teški strojevi krče drveće, a uzduž bodljikave žice niče tri metra visoka ograda. Granica koju i dalje prelazi na tisuće migranata na putu prema Austriji mogla bi se blokirati vrlo brzo te je moguće da će se migranti preusmjeriti prema Sloveniji ili će ostati "nasukani" u Hrvatskoj.

Pokazujući odlučnost Budimpešte da spriječi navalu na svoje granice, mađarske vlasti u četvrtak podižu bodljikavu žicu i na Beremendu. Usporedno s tim radovima mađarske su vlasti u Beremendu uspostavile "tranzitnu zonu" s 25 plavih kontejnera uzduž dviju ruta koje vode iz Hrvatske prema Mađarskoj.

Pročitajte više