MAHATHIROVA IZJAVA ZAOŠTRILA ODNOSE IZRAELA I FRANCUSKE

Izjavu malezijskog premijera Mohamada Mahathira upućenu na židovski račun, izgovorenu u petak na sastanku Organizacije islamske konferencije u Kuala Lumpuru, veliki je dio međunarodne zajednice osudio i ocijenio antisemitskom, a kasniji je razvoj događaja zategnuo odnose između Izraela i Francuske.

Malezijski premijer u petak je na otvaranju sastanka Organizacije islamske konfrencije u Kuala Lumpuru između ostaloga kazao da su "Europljani ubili šest milijuna Židova od ukupno dvanaest. No, danas Židovi vladaju svijetom, uspjeli su postići da se drugi za njih bore i da za njih umiru". Mahathirova izjava, ocijenjena antisemitskom, izazvala je buru reakcija i osuda. Izjave malezijskog premijera osudili su SAD, Izrael, Australija i EU, a Malezija se, suočena s jakim kritikama, u petak ispričala zbog Mahathirovih navoda.

Izrael je najoštrijim riječima osudio te izjave, a tijekom vikenda oštre su osude s izraelske strane bile upućene i francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu, kojeg je izraelska strana optužila da je blokirao rezoluciju EU-a u kojoj se osuđuju Mahathirove izjave.

Glasnogovornica visokog povjerenika EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solana odbacila je te optužbe na račun francuskog predsjednika. "Svi predsjednici država i vlada bili su suglasni u osudi Mahathirovih izjava", kazala je Cristina Gallach. U priopćenju EU, objavljenom u subotu na web-stranici talijanskog predsjedništva Unije, EU "izražava duboko žaljenje" zbog Mahathirovih izjava.

Izraelski list "Ma'ariv" u nedjelju je na prvoj stranici objavio Chiracovu fotografiju uz naslov "lice antisemitizma u Francuskoj", dok je izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom izostanak francuske osude ocijenio "sramotom".

Chiracova stranka UMP sa zgražanjem je primila optužbe koje na račun francuskog predsjednika dolaze iz Izraela. "Šokirani smo neprihvatljivim stajalištem nekih izraelskih novina i političara. Francuska nije antisemitska zemlja i napadi na predsjednika Chiraca su neprihvatljivi", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik UMP-a Francois Baroin.

On je također podsjetio da je upravo Chirac bio prvi francuski predsjednik koji je 1995. godine priznao odgovornost Francuske za deportaciju francuskih Židova.

Chirac je u međuvremenu poslao pismo malezijskom premijeru i osudio njegovu izjavu, a "Ma'ariv" je u svom izdanju od ponedjeljka ustvrdio da je to učinio samo zbog pritiska izvana.

Pročitajte više