Majka nestale 15-godišnje Samanthe: Samo se vrati, svi te volimo

U PETAK u pola deset ujutro Samantha Čuljak nestala je iz kuće svoje bake u Višnjevcu, mjestu pored Osijeka, u kojoj je nakon svađe s majkom živjela zadnjih desetak dana. Nakon toga dolaze razne informacije o motivima bijega i o tome gdje bi se 15-godišnja učenica Trgovačke škole u Osijeku mogla nalaziti.

Ponijela mobitel, punjač i odjeću, knjige ostavila kod kuće

"Samantha je u petak oko pola deset ujutro otišla u školu na tjelesni, ali u školu nije došla i tamo je navodno nitko nije vidio. U međuvremenu sam saznala da nije bila na nastavi ni u srijedu, ni u četvrtak, jedna njena kolegica je rekla kako je Samantha još u četvrtak odlučivala hoće li s nekim nepoznatim osobama pobjeći za Zagreb pa onda preko granice", rekla je za Index Zvjezdana Čuljak, Samanthina majka. 

"Samantha se navodno dvoumila hoće li otići, jer te osobe ne poznaje baš dobro. Poslije sam čula da je i ta kolegica trebala ići s njima, zajedno s još jednom djevojkom. Danas sam saznala od te kolegice da je Samantha još u Osijeku, kod nekog starijeg čovjeka, da je viđena sinoć na nekom rođendanu, međutim to su zasad sve neprovjerene informacije i ne znam o čemu se radi", kaže zabrinuta majka.



U petak ujutro je sa sobom ponijela mobitel i punjač, što je bratu bilo neobično pa je to rekao Samanthinoj baki. Baka je tada pogledala u sobu i vidjela da Samantha nije sa sobom ponijela nikakve knjige, ali da je ponijela neke druge stvari, rezervne hlače i još nešto odjeće. Znači, u ruksak nije stavila knjige, nego druge stvari.


Nakon svađe otišla kod bake

Prije desetak dana nastala je svađa koja je uzrokovala Samanthin odlazak kod bake: "Samantha zadnjih deset dana živi kod bake u Višnjevcu, nas dvije smo se nešto malo zakačile, ona mi je rekla da će radije ići u dom nego živjeti kod mene. Te večeri je došla moja majka i rekla da Samantha može živjeti kod nje, da nema nikakvih problema. Mada, nas dvije smo i dalje bile u kontaktu, ja sam je svaki dan posjećivala, nismo prestale pričati", kaže gospođa Čuljak.

Kontradiktorne izjave: Jednima pričala da joj je odlično kod bake, drugima da ima problem koji mora riješiti, inače će se ubiti

"Čula sam da je jednoj kolegici iz susjedstva u Višnjevcu u četvrtak rekla da ima neki problem i da će se ubiti ako ga ne riješi do subote. S druge strane, čula sam da je i kolegicama u školi i ljudima u kafiću u koji izlazi pričala kako sada živi kod bake i kako joj je tamo odlično, tako da nije bilo nekih  naznaka da će otići", dodala je Zvjezdana.

Od Samanthine kolegice, od koje je došla informacija o odlasku u Zagreb, saznali smo da situacija u kući Čuljakovih nije jasna. Njoj je sama Samantha pričala kako ju je majka istukla i htjela poslati u dom, a Samanthina sestra joj je rekla kako je Samantha ta koja je pokrenula svađu. Prijatelji su čuli da je Samantha i dalje u Osijeku, jer je preko vikenda viđena na jednom tulumu. Samanthina kolegica ju je tražila i pokušala kontaktirati, a policiji je dala Samanthinu karticu za mobitel, koja je bila kod nje.

"Ova prva informacija o odlasku u Zagreb mi je zvučala kao da ju je netko nagovorio na to, neće djevojka od 15 godina sama doći na takvu ideju", kaže Samanthina majka. 

Buntovna djevojka, ali nikad prije nije bilo ovako drastičnih poteza

"Ona jest uvijek bila malo buntovna, ali u biti nije bilo velikih problema. Imala je izlaske ograničene do 23 sata, nije bilo nekih nestajanja ili nešto slično", priča Zvjezdana Čuljak.

"Ovo je prva drastična situacija, ljetos je jednom prilikom otišla tijekom noći, nakon što smo svi zaspali, šetati po gradu s prijateljicom koja ju je nazvala. Tada me policija pozvala da dođem po nju. Još jednom prilikom je otišla u Sibinj, mjesto pored Slavonskog Broda, bez pitanja, također s jednom kolegicom, ali tada nije namjeravala pobjeći, nego se vratiti kući navečer, samo joj je pobjegao vlak. Tada sam otišla po nju autom", dodaje.

"No, to su sve bile situacije koje su se riješile u roku od nekoliko sati. Zbog tog bježanja sam je vodila i kod psihijatra, tada je rečeno da sve s njom savršeno valja. No, kažem, bila je malo buntovna i čini mi se da je u zadnje vrijeme imala nekih problema, uključujući i one s alkoholom", rekla je Samanthina majka.



Loše društvo

Gospođa Čuljak kaže da je Samantha vjerojatno upala u loše društvo, ali ne vjeruje da je ono krivo za odlazak: "Mislim da jest upala u loše društvo, jer je u zadnje vrijeme odlazila u jedan kafić nedaleko od škole, ne znam jeste li bili u njemu, tamo kad uđete sve je puno maloljetnika i svi su pijani. Otkako je počela škola, Samanthi je taj kafić baza, tamo su se ona i prijateljica družile i s nekim dečkima iz popravnog doma, tako da se može reći da je upala o loše društvo. Istina, ni ona sama nije neka svetica, ali dosad nije izvela nešto ovako".

Kafić o kojem je riječ zove se "Cafe Bali", iako je u Osijeku uglavnom poznat pod svojim starim imenom, "Miss Man". Nalazi se stotinjak metara od Trgovačke škole, a već dugo vremena je omiljeno okupljalište mlađih ljudi.

"Prvobitno smo i pomislili da je možda negdje s tim društvom iz doma, ali kad sam čula priču o tome da se već nekoliko dana kuhalo hoće li otići u Zagreb, odustala sam od te pomisli. No, stalno dolaze različite, ponekad i proturječne informacije pa nisam sigurna što je posrijedi", rekla nam je Zvjezdana.

"Samo se vrati, svi te volimo"

Opsadno stanje traganja za raznim informacijama potvrdilo nam se i tijekom razgovora sa Zvjezdanom Čuljak, kad ju je nazvao sin, koji je išao provjeriti glasinu da je Samantha viđena u kafiću na željezničkom kolodvoru, ali nije je našao tamo.

Zvjezdana je rekla i kako nije zadovoljna radom policije, koja se, kaže, aktivirala tek nakon što se ona sama obratila medijima.

"Ako Samantha čita ovo, htjela bih joj poručiti samo da se vrati, da nema problema i da može živjeti gdje hoće, da je to njen izbor. Svi je volimo i čekamo da se vrati", rekla je Samanthina majka.   
Glasnogovornica osječke policije Edita Roterbauer rekla je za Index samo kako je njima prijavljen nestanak djevojčice te da je policija raspisala potragu.

Tekst i foto: J.D.

Pročitajte više