MAJKE IZA REŠETAKA: A ŠTO SE DOGAĐA S DJECOM?



Broj žena zatvorenica u SAD-u dramatično se povećava, a brojke govore da se u deset godina broj žena u zatvorima dvostruko povećao, no sa ženama zatvorenicama njihovu kaznu zbog grijeha prema društvu odslužuju i njihova djeca.L

Djeca majki iza rešetaka, to su nevine žrtve koje pate zbog zločina drugih. Prema podacima Ministarstva pravosuđa, oko 1,5 milijuna američkih maloljetnika može se "pohvaliti" da im je roditelj u zatvoru, a radi se o povećanju od pola milijuna djece u razdoblju od 1991. do 1999. godine. Stručnjaci tvrde da se sada ta statistika zasigurno približila brojci od dva milijuna djece čiji je barem jedan roditelj u zatvoru, piše "National Geographic".

Prosječna dob djeteta čiji je roditelj u zatvori iznosi osam godina, a mrske no neizbježne statistike pokazuju da će ta djeca vrlo vjerojatno postati maloljetni prijestupnici koji će tako nastaviti uznemirujući ciklus beznađa i zločina.

Zatvorsku polulaciju u SAD uglavnom čine muškarci, no prema izviješću iz 1999. oko 125.000 djece raste baz svojih majki koje se nalaze u zatvorima. A i taj broj stalno raste. Ovaj žalosni trend neizostavno postavlja pitanje: tko se za to vrijeme brine o djeci? Neki bi logično zaključili da su brigu zasigurno preuzeli očevi, no to nije tako.

Tek 28 posto očeva čije su supruge u zatvoru preuzima brigu o djeci. U 50 posto slučajeva brigu preuzimaju bake i djedovi, a u ostalim slučajevima rodbina i udomitelji.

U nekim zemljama, Indiji na primjer, ženama zatvorenicama je dozvoljeno da djecu mlađu od pet godina zadrže sa sobom, pa iako je za tu dječicu organiziran svojevrstan vrtić od devet ujutro do pet poslijepodne, ona ipak žive u zatvoru. U SAD-u pak, majke zatvorenice vrlo rijetko uopće viđaju svoju djecu. Većina majki zatvorenica je u izviješću Ministarstva pravosuđa izjavila da im djeca nikada nisu došla u posjet u zatvoru. No, u najvećem ženskom zatvoru u Louisiani pokrenuli su program za majke i trudnice, pa se tako subotom i nedjeljom zatvorenicama omogućuje da cijeli dan provedu s djecom. Nakon poroda, zatvorenice dva mjeseca provedu s bebom u odjelu koji više podsjeća na dom.

Johnnie Jones, ravnatelj ženskog zatvora u Louisiani vjeruje da je to dobra stvar te da zatvor s majkama i djecom dobiva više "obiteljski" štih. No, iako su mnoge majke pozdravile pokretanje programa, isto su se tako složile da "zatvor nikako nije mjesto za klince".

Osim toga, saznaje se iz izviješća, većina majki nisu baš bile uzorite svojoj djeci prije odlaska u zatvor. Droga i alkohol su najčešći poroci, a 36 posto majki iza rešetaka nije sa svojom djecom živjelo ni prije zatvora. I dok traju rasprave da li je djeci bolje da posjećuju majke u zatvorima ili ne, ona pate. Oni koje sudbina te djece uvelike zabrinjava stoga preporučuju da se, dok spomenute rasprave traju, djeci prvenstveno omogući primjerena briga, prvenstveno briga o zdravlju i školovanju.

(Hina) xvk ybcav

Pročitajte više