makarska: završeni prvi "kačićevi susreti"

Predstavljanjem CDa "Pripovist o Dalmaciji" autora Ante Mekinića danas su završili "Kačićevi susreti" četverodnevni međunarodni skup književnika, koji se ove godine prvi put održao u Makarskoj. L

Prvi "Kačićevi susreti" okupili su, pod naslovom "Književnost i ambijent", 30-ak književnika iz Hrvatske, Njemačke, Španjolske, Portugala, Maroka i Crne Gore.

Propitujući odnos književnosti i ambijenata, književnici su u radnome dijelu susreta čitali svoja djela u kojima su ponovno posvjedočili neraskidivu povezanost književnosti i ambijenta u suvremenome svijetu o kojoj su pak u svojim djelima kroz stoljeća govorili i njihovi prethodnici .

Taj međunarodni susret književnika naslovljen je po poznatomu hrvatskom prosvjetitelju iz 18. st. pjesniku i piscu fra Andriji Kačiću Miošiću, rođenomu u Bristu kraj Makarske 1704., a umrlomu u Zaostrogu 1760.

Iz Kačićeva pera potekao je i "Razgovor ugodni naroda slovinskoga" pisan s rodoljubno-poučnim namjerama koji, kako je istaknuto, govori i o autorovu stajalištu da je ambijent naša kolijevka i ono što nas određuje.

Osim u krajobrazu, književnost je ukorijenjena u duhovno i društveno okružje pa zato, upozorili su književnici, nastaju problemi zbog politike koja intervenira u okoliš isključivo prema gospodarskim interesima, a time, istaknuto je, utječe i na duhovnost.

S tim u vezi, sudionici skupa nisu propustili progovoriti ni o ambijentalnoj devastaciji Makarskoga primorja.

Susret su organizirali Društvo hrvatskih književnika (DHK) i Grad Makarska, na čelu s književnikom Veljkom Barbijerijem.

Tijekom četverodnevnih "Kačićevih susreta" održan je i niz predstavljanja knjiga i CD-a.

Pročitajte više