Maksimirska proslava 1. svibnja uz tradicionalni grah s kobasicama i netradicionalne sindikalne svađe

MEĐUNARODNI praznik rada, 1. svibnja, i ove će godine Zagrepčani moći provesti u zagrebačkom parku Maksimir, uz grah s kobasicama, narodno veselje i nezaobilazne političke govore.

Kako je najavljeno, blagdanski program bi trebao početi već oko 10 sati, uz nastupe tamburaša i pjevača zabavne glazbe. Oko podneva bi na maksimirsku pozornicu trebali stati Dado Topić & Dragonfly, ovogodišnji hrvatski predstavnici na Eurosongu. Kao "šećer na kraju" najavljena je grupa Magazin.

Od samog jutra krenut će i podjela 20.000 obroka tradicionalnog prvosvibanjskog graha, za čiju je pripremu ove godine zadužena Hrvatska vojska.

Tradicionalno će se u Maksimiru pojaviti i politički čelnici. Tako je za sutra najavljen dolazak hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, dopredsjednika Vlade Damira Polančeca, te zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

No, Bandić u Maksimir neće stići sam. On bi, naime, trebao s Trga bana Jelačića prema Maksimiru krenuti zajedno sa sindikalnom povorkom, u pomalo oslabljenom sastavu - s obzirom da su se sindikati međusobno posvađali, s Trga kreću samo predstavnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Hrvatske udruge sindikata i Sindikata usluga UNI-CRO, dok će predstavnici Nezavisnih hrvatskih sindikata i Udruge radničkih sindikata Hrvatske doći izravno u Maksimir, a predstavnici Matice hrvatskih sindikata javnih i državnih službi se uopće neće pojaviti.

Sukob između sindikata je izbio zbog zahtjeva HUS-a da sindikalni čelnici održe govore na Jelačićevu trgu te zato što su u sindikalni prosvjed uključili i neke političke stranke.

I.M.

Pročitajte više