Mali izgledi za neuvjetovani datum Hrvatskoj

MALI su izgledi da će Europsko vijeće na summitu u četvrtak i petak u Bruxellesu donijeti odluku o neuvjetovanom datumu za početak pristupnih pregovora s Hrvatskom, doznaje se iz izvora nizozemskog predsjedništva EU-a.

"Želio bih vas podsjetiti da je načelno postignut dogovor na Vijeću ministara u ponedjeljak. To je privremeni dogovor, koji još mora potvrditi Europsko vijeće, a on kaže da će pregovori s Hrvatskom početi vjerojatno u travnju, pod uvjetom da je uspostavljena puna suradnja s Haškim sudom. Još se mora utvrditi točan datum, što je povezano s rješavanjem nekih tehničkih pitanja", rekao je izvor iz nizozemskog predsjedništva EU-a.

Upitan da komentira izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera da prijedlog Vijeća ministara nije konačan, izvor je odgovorio kako mu nije poznato što je rekao hrvatski premijer, ali "ako postoji puna suradnja s Haškim sudom, onda nema problema za otpočinjanje pregovora".

Isti izvor je rekao da će u procjeni hrvatske suradnje s ICTY-em "važnu ulogu imati izvješće (glavne haške tužiteljice) Carle del Ponte", ali da postoji i procjena europskih ministara, "koji na raspolaganju imaju veliki broj izvora informacija, uključujući i njihova veleposlanstva u Zagrebu".

Taj izvor je rekao da je prema početnom prijedlogu zaključaka, u kojem je stajalo da suradnju s Haškim sudom treba potvrditi Vijeće EU-a, "izgledalo kao da je potrebna nova odluka Vijeća i stoga smo to izbacili".

Pročitajte više