Malta želi postati otok blockchaina

Foto: 123rf

VLADA Malte, koja želi tu mediteransku državu pretvoriti u ''otok blockchaina'', otvara svoja vrata blockchainu i takozvanim ledger tehnologijama jer vjeruje da blockchain može pomoći u transformaciji prometnog i obrazovnog sustava te države, piše CNN Tech.  

Stvaranje zakonskog okvira

4. srpnja malteški je parlament prihvatio tri prijedloga za uspostavljanje regulatornog okvira i poticanje inovacija u blockchain tehnologijama. Vlada se nada da će ti zakoni na Maltu privući strane tvrtke koje se bave financijskim tehnologijama.

Malta je time postala ''prva jurisdikcija na svijetu koja pruža pravnu sigurnost u tom području'', objavio je na Twitteru malteški doministar za financijske usluge, digitalnu ekonomiju i inovacije Silvio Schrembi.

''Malta je prihvatila činjenicu da će blockchain tehnologije i kriptovalute neizbježno postajati sve popularnije'', kaže Joseph Borg, šef konzaltinga za blockchain u odvjetničkoj firmi WH Partners.

''Time je Malti suđeno da postane hub za inovativne tehnološke startupove i da osnuje tvrtke temeljene na blockchainu kako bi mogla napredovati, a istodobno i poticati ekonomski rast na otoku'', dodaje.

Šira uporaba blockchaina

Borg naglašava važnost pristupa situaciji koji je vidljiv kod Malte. Iako postoje i druge zemlje koje su prihvatile kriptovalute, Malta se fokusira na samu blockchain tehnologiju i njezinu širu primjenu.

U svibnju je vlada najavila partnerstvo s britanskom blockchain platformom Omnitude kako bi poboljšala sustav javnog prijevoza na otoku.

Malta od 2017. godine surađuje s firmom Learning Machine Technologies na pilot-programu pomoću kojeg bi studenti mogli pristupiti obrazovnim skriptama i spisima koristeći blockchain tehnologiju.

Maltežani također znaju da postoji potencijal i u drugim sektorima, primjerice u korištenju blockchain tehnologije za glasanje putem pametnih telefona ili za zaštitu medicinske dokumentacije.

Otvaranje prema fintechu

Inovativnost otoka učinila ga je privlačnim i za tvrtke koje se bave financijskim tehnologijama. Binance, najveća burza za razmjenu kriptovaluta, nedavno je preselila svoje sjedište iz Hong Konga na Maltu nakon zakonskih poteškoća na Dalekom istoku.  

Trenutno su u tijeku planovi da se na Malti smjesti prva decentralizirana banka na svijetu. Navedena banka, Founders Bank, ne bi imala centralnu upravu. Umjesto toga bila bi u zajedničkom vlasništvu svih svojih klijenata. Binance podupire tu banku te je jedan od njenih prvih ulagača.

Joseph Borg rekao je da se još uvijek ne može reći hoće li pionirski pothvat Maltežana biti uspješan, no ističe kako je optimističan, zaključuje CNN Tech.

Pročitajte više