Manje članice EU-a odbacuju ideju stalnog predsjedništva

SEDAM manjih europskih zemalja usprotivilo se u utorak uspostavi stalnog predsjedništva Europskom unijom i zatražilo da na snazi ostane postojeća formula, šestmjesečni rotacijski sustav među članicama EU-a.

"Držimo se načela šestmjesečnog rotacijskog sustava", izjavio je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean-Claude Juncker, kojeg podupiru kolege iz Irske, Belgije, Finske, Austrije, Danske i Portugala.

Pet velikih europskih zemalja - Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska i Velika Britanija, poduprlo je u siječnju francuski i njemački prijedlog dvostruko duljeg predsjedanja Unijom, obrazloživši da bi EU time dobila na značaju u svjetskim okvirima.

Plan predviđa novu dužnost: stalnog predsjednika Europskog vijeća nacionalnih vlada, koji bi predsjedao summitima i predstavljao EU u međunarodnim odnosima.

No, manje se zemlje pribojavaju da bi predsjednika kontrolirale velike države. Ta bi institucija zahtijevala novu i skupu birokraciju a izazvala bi zbunjenost u Europi i izvan nje.

"Mislimo da EU ne treba nikakve nove institucije", naglasio je Juncker.

Bivši francuski predsjednik Valery Giscard dEstaing, koji vodi konvenciju za izradu prvog ustava proširene EU, konačni bi tekst trebao predstaviti europskim čelnicima na summitu u Grčkoj u lipnju.

(Hina) bcav rt

Pročitajte više