MANMOHAN SINGH, "OSLOBODITELJ" INDIJSKOG GOSPODARSTVA

Manmohan Singh, od kojega je indijski predsjednik Abdul Kalam zatražio da sastavi novu indijsku vladu, poznat je kao "osloboditelj" indijskog gospodarstva i tvorac prvih reformi pokrenutih 1991.godine.

On bi mogao biti prvi Sikh šef savezne vlade najveće demokracije u svijetu (više od milijarde stanovnika, uglavnom hindusa). To bi bio prvi puta da jedan predstavnik manjine postane premijer Indije, na tom mjestu do sada bili Hindusi.

Manmohan Singh (71) cijenjen je u poslovnim krugovima Indije i inozemstva. On je trebao postati ministar financija koalicijske vlade Sonie Gandhi, predsjednice Kongresne stranke.

Singh je proveo dubinske reforme indijskog gospodarstva tijekom njezinih najtežih kriza u nedavnoj prošlosti. Tadašnji premijer Narasimha Rao imenovao ga je ministrom financija i on je pokrenuo potpunu reformu indijskog, tada jako centraliziranog gospodarstva.

Počeo je Indiju otvarati za vanjska tržišta, devalvirao je rupiju kako bi potaknuo izvoz, ublažio je propise kako bi potaknuo strana ulaganja, borio se protiv birokracije i liberalizirao burzu. Njegovi su napori urodili plodovima: u pet godina ulagači su se okrenuli prema Indiji, a inflacija je sa 17 pala na 8, 5 posto. Danas je inflacija niža od 5 posto. Rezerve deviza su s jedne milijarde dolara, kada su bile najniže, narasle na današnjih 118 milijardi dolara. Stopa rasta oscilira između 6,5 i 7 posto tijekom fiskalne godine koja završava 31. ožujka 2005. godine, prema središnjoj banci.

Stručnjaci za gospodarstvo pitaju se neće li ovog puta Singhov zadatak biti teži nego prije 13 godina jer Kongres će sastaviti koaliciju koja će uključivati ljevicu i komuniste, dok je 1991. on imao velik manevarski prostor.

Singh, bivši guverner središnje banke Indije rekao je prošlog tjedna kako je cilj Kongresa promicanje bržeg rasta, jamčenje socijalne infrastrukture i borba protiv siromaštva.

Singh je bio na raznim funkcijama Vijeća u ministarstvima gospodarstva i financija tijekom sedamdesetih godina, a od 1972. do 1974. predstavlja Indiju u Odboru dvadesetorice za međunarodnu monetarnu reformu. Od 1982. do 1985. vodio je središnju banku, nakon čega je bio na raznim političkim funkcijama u vladama i parlamentarnim povjerenstvima.

(Hina) xtm ydgk

Pročitajte više