Marić: Nema oporavka gospodarstva prije kraja iduće godine, turizmu će trebati i duže

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

POTPREDSJEDNIK vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je danas da se puni oporavak gospodarstva ne treba očekivati prije kraja sljedeće godine, a turizma i godinu kasnije, no da to ovisi i o pandemiji. 

Projekcije BDP-a za ovu godinu ovise o tome što će se događati s covidom, ali i turističkom sezonom. Očekivanja su da bi turistička sezona trebala biti bolja od lanjske, no to ovisi o razvoju pandemije. Ove se godine ne može očekivati puni oporavak gospodarstva, najraniji se puni oporavak BDP-a, na razine prije covida, može očekivati krajem 2022. godine, a nekih aktivnosti, uključujući i turizam, ne prije 2023. godine, rekao je Marić u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada. 

Istaknuo je i da je prihodna strana proračuna u prva tri mjeseca, a i prva dva tjedna travnja, na tragu očekivanja, dok je poseban izazov rashodna strana. 

Preraspodjelama u proračunu do covid-dodatka

Najavio je i kako će se preraspodjelama u proračunu osigurati sredstva za covid-dodatak umirovljenicima, a nakon toga će se raditi i na prijedlogu rebalansa. 

Procjene su Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i resornog ministarstva da će covid-dodaci umirovljenicima proračun koštati 600 milijuna kuna.

"To danas ide na sjednicu vlade, osigurat ćemo sredstva u proračunu preraspodjelama, a onda nakon ćemo raditi pripreme na rebalansu proračuna", rekao je Marić, dodajući kako će do rebalansa doći prije ljetne stanke. 

Ministar financija je, komentirajući dug prema veledrogerijama, naglasio kako i bez covida država ima dugogodišnji problem sa zdravstvom. Najvidljiviji je problem veledrogerija, odnosno opskrbe i dobave lijekova i materijala, ali to, ističe, nije jedini problem sa zdravstvom.

Nije problem ni neki stari dug prema veledrogerijama, jer onda bi, tvrdi, rješenje bilo jednostavno - predložilo bi se vladi da se izda obveznica ili bilo koji drugi dužnički oblik i da se isplati kompletni dug.

"Uopće nije tema ni pitanje podmirivanje tih obveza i dugova. Vlada, odnosno država će to podmiriti, dakle to nije tema. Tema je kako osigurati dugoročnu financijsku održivost i stabilnost sustava", naglasio je Marić, napominjući kako će se sastanak s predstavnicima veledrogerija održati u 13 sati.    

"Nema potrebe za podjele između privatnog i javnog sektora"

U vezi Nacionalnog plana oporavka i otpornost, o kojemu će se danas raspravljati i u saboru, a oporba ga je dočekala "na nož", dok se poslovna zajednica pribojava da dovoljno novca neće otići u gospodarstvo, posebice ne u privatni sektor, rekao je kako je udio gospodarstva, što uključuje i privatni sektor, najviši - 54 posto, kao i da će najvažnija biti implementacija tog dokumenta. 

Ključni naglasak Plana oporavka, tvrdi, je provedba reformi, stvari koje će imati transformativni efekt kako u javnom tako i u privatnom sektoru, a koje će biti podržane javnim, odnosno privatnim investicijama. 

"Nema potrebe za podjele privatnog i javnog sektora", kazao je Marić, poručujući, uz ostalo, kako je godina izazovna, ali i da postoje pozitivne prilike za gospodarstvo, koje treba iskoristiti. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više