Marić: Nitko se prije nas nije to usudio, ide revizija Uredbe o koeficijentima

MINISTAR Zdravko Marić kazao je za HRT da pritisak na vladu nije ništa neobično s obzirom na to da ulazimo u kraj političkog ciklusa. No, napomenuo je kako ugroze javnih financija neće biti.

"Puno smo toga učinili i odgovorno se odnosimo prema novcu poreznih obveznika", kazao je. Dodao je kako je izrada proračuna za iduću godinu u završnoj fazi te da je ova ponuda vlade u skladu sa svim što su dosad govorili i u skladu s mogućnostima.

Zahtjeve sindikata smatra legitimnima, ali opravdanosti za štrajk više nema, kaže. Napomenuo je da će idućih mjeseci krenuti u reviziju Uredbe o složenosti poslova, tj. koeficijentima. "To se prijašnje vlade nisu usudile", dodao je. 

"Dajemo si dovoljno vremena da se stanje s koeficijentima analizira, napravi pregled i predstavi vladi koja u Uredbu intervenira jednostrano. Ali partnerski ćemo se odnositi prema sindikatima i prema javnosti - da vidimo što su to koeficijenti složenosti posla i kakvi su sve dodaci. Ništa se neće preko noći dogoditi, ali ne govorimo o godinama, nego o mjesecima", kazao je Marić. Nije htio govoriti o iznosu minimalne plaće. O tome će, kazao je, svoje reći premijer.

"Govoreći o neoporezivom osobnom odbitku koji se povećava s 3800 na 4000 kn kazao je da to za oko milijun građana znači oko 55-80 kuna veću neto plaću, pod uvjetom da poslodavac ovu mjeru ne iskoristi kako bi umanjio bruto plaću. Kroz dosadašnja četiri kruga porezne reforme, za radnika koji ima jednog uzdržavanog člana - to znači 700 kuna veću plaću", kazao je Marić gostujući na HRT-u.

Pročitajte više