Marić pun obećanja: "Porezi padaju, mirovine rastu, bebama ide po 1000 eura"

Foto: FAH

TEHNIČKI ministar financija Zdravko Marić zadovoljan je izvršavanjem prihodovne strane državnog proračuna jer ukupni prihodi rastu 10 posto - kazao je to u emisiji "Točka na tjedan" na N1 televiziji.

Rekao je da ga posebno raduje porast poreznih prihoda od 8 posto, a u sklopu njih prihodi od dohodaka, dobiti i trošarina koji su u prvih šest mjeseci pokazali izvanredna ostvarenja. S druge strane, nešto su niža ostvarenja PDV-a od očekivanih, a razlog tome vidi u deflaciji i općem padu cijena za 1,5 posto u prvih pola godine.

Govoreći o najavi da će svako novorođenče dobiti po 1000 eura, kazao je da su sredstva za to osigurana.

"100 milijuna kuna, ali je na vladi da odluči hoće li, kada i kako to uputiti. Sad se može ostvariti samo kao uredba sa zakonskom snagom. Mislim da će sljedeći tjedan na sjednici vlade o tome biti govora. Koja će biti odluka u konačnici, to ćemo vidjeti", rekao je Marić.

Osiguran novac za regres

Osigurana su i sredstva za regres državnih službenika. "Neisplata toga bi bila najskuplja jer bi time riskirali tužbe, a naša recentna prošlost pokazuje kako to može biti skupo. Jasno sam to na vladi predstavio i svim ministrima kazao da počnu tražiti unutar svojih proračuna preraspodjelu sredstava jer ta sredstva nisu bila predviđena. To će biti isplaćeno do kraja srpnja. Napravit ćemo jedan amandman, jedan aneks kojim ćemo sve ovo pravno zaokružiti. Isplatit ćemo regres. U isto vrijeme da nema nikakvih repova pravnih i inih tužbi.

Kolektivni ugovor ističe. Dat ćemo razumni rok da se to ispregovara i potpiše novi, ali što će u njemu pisati i koji će biti dogovor to ćemo tek vidjeti", objašnjava Marić.

Najavio je i porezno rasterećenje.

"Porezno rasterećenje je nužno. Ovi rezultati na koje se referiramo izvršavanjem državnog proračuna između ostalog moraju biti iskorišteni već u 2017. godine.

Od kad je RH porezni sustav u pravom smislu uspostavljen, sredinom devedesetih, u sustav je bilo puno previše partikularnih intervencija. Nakon toga je došla recesija pa smo imali rezultat da su se porezne stope dizale i mi ne smijemo više povisivati porezne stope. Mi jasno to gledamo. Poreznu bazu treba proširiti i stvoriti sve da se porezni teret smanji.

Na izravnom oporezivanju moraju se napraviti iskoraci, kako na porezu na dohodak, ali ne samo u smislu najviše stope poreza na dohodak, koja je bila najzapaženija. Treba se s njom pozabaviti.

Treba voditi računa na one s najnižim dohocima. Na njih utjecaja ima neoporezivi osnovni odbitak na koji ćemo također utjecati. Jedan oblik porezni koji nismo spominjali, a osobno smatram važnim mora biti zapravo rasterećenje u sustavu poreza na dobit. Kako za sve, tako s naglaskom na male i srednje poduzetnike. Smanjenje opće stope da, a za njih razmišljanje i dodatno.

Mi ćemo to sve objediniti da vidimo gdje i koliko se može predložiti smanjenje", kazao je.

Manja opća stopa PDV-a

Na izravno pitanje hoće li smanjivati PDV. Marić odgovara potvrdno.

"Opća stopa PDV-a od 25 posto je druga najviša u Europi i mora nas voditi prema tome da se i ona spusti.

Olakšice i oslobođenja po pojedinim poreznim oblicima... Toga ima more. To je onaj segment racionalizacije i pojednostavljivanja sustava. Porezni sustav je kompleksan zbog poreznih razreda, a upitan je njihov efekt. On komplicira rad Uprave i stvara pretjerane nepotrebne složenosti poreznog sustava. Tu se krije neka kvaka gdje se na taj način može napraviti ono što zagovaramo, a to je sveobuhvatno rasterećenje građana", zaključuje tehnički ministar.

Pročitajte više