Marijana Petir u Nedjeljom u 2: "Beljak je radio i gore stvari od provaljivanja u aute"

Screenshot: HTV

U EMISIJI HRT-a Nedjeljom u 2 gostovala je Marijana Petir, zastupnica HSS-a u Europskom Parlamentu poznata po konzervativnim stavovima i bliskosti Katoličkoj crkvi.

Petir je prvo objasnila svoj trenutačni status u HSS-u.

"Ja sam, nažalost, kao i stotinjak drugih kolega, najviših stranačkih dužnosnika, trenutno suspendirana. Suspenzija znači privremeno udaljenje iz članstva stranke. S obzirom na poteze koje Beljak vuče, teško mi je predvidjeti što će sutra biti. Protiv deset od nas 107 pokrenut je postupak o političkoj odgovornosti. Političkom odlukom je odlučeno da se ide u postupak isključenja. O tome će odlučivati povjerenstvo koje čini troje Beljaku bliskih ljudi. Nemamo nikakve odluke o tome, sve što znamo doznali smo iz medija."

Stanković je konstatirao da ni on ne bi dobro prošao da je direktora HRT-a usporedio s Titom ili Staljinom.

"Bila sam čak i preblaga kad sam Beljakove postupke usporedila s onim Tita i Staljina. On obilazi članove stranke po terenu, i ljude pita: Jeste li vi za mene, ili protiv mene? Potezi koje on vuče nisu u duhu politike stranke. Neprimjereno je tako prijetiti ljudima, neprimjereno je i širiti lažne optužbe", oštra je Petir.

Optužbe da je zanemarila HSS u Sisku i nije se pojavljivala na predizbornim skupovima Petir objašnjava namjernim ignoriranjem vrha HSS-a.

"I Beljak i Milanović su bili sigurni da će dobiti izbore, pa su otišli na more. Njima je kampanja počela u drugoj polovici kolovoza. Ja sam napravila ono što se od mene tražilo u kampanji. Skupova nije bilo do kraja kolovoza. Bila sam na konferenciji u Italiji kada mi je prvi put na mail javljeno da se idući dan moram pojaviti na nekom skupu, što nije bilo fizički moguće. Drugi put je bio kada sam u Europskom parlamentu predavala izvješće, i tada mi je javljeno da idući dan moram biti na terenu."

Beljak radio i gore stvari od provaljivanja u aute

Kandidaturu za predsjednicu HSS-a Petir objašnjava željom da spasi HSS od propasti u koju po njoj Beljak stranku vodi.  

"Meni fotelja nije bitna, meni je bitno spasiti HSS. Gospodin Beljak je cijelu stranku podredio svojim osobnim interesima.

Na Stankovićevo pitanje o tome kako je moguće da nije znala za Beljakove probleme sa zakonom, Petir je implicirala da je predsjednik HSS-a radio i gore stvari od provaljivanja u aute za koje ga se često optužuje, ali odbila je reći na što točno misli.

"Nisam znala da je bila riječ o provali u čitav niz automobila. Nama je to prezentirano kao neki grijeh iz mlađih dana, ali 28 godina i nije baš tako mlada dob."

Petir je otkrila da je HSS imao ponudu za programsku suradnju s HDZ-om, ali Beljak je odbio pričekati Plenkovićevu ponudu.

"Beljak je odbio pričekati da Plenković postane predsjednik HDZ-a, nakon čega se trebalo razgovarati o suradnji po čvrstim, programskim osnovama,  pohrlio u koaliciju s Milanovićem."

Ne podržava podizanje ograda protiv migranata

Zašto je vama kao kršćanki draži brat Hrvat nego sva ostala braća i sestre na ovome svijetu, pitao je Stanković, što je Petir odlučno zanijekala.

Ustvrdila je i da ne podržava ksenofobnog mađarskog premijera Orbana, i opisala susret s njim.

"S Orbanom sam razgovarala o problemima kršćana u dijelovima svijeta gdje ih se ubija, siluje i protjeruje. Podizanje ograda za mene je neprihvatljivo, i ja taj dio Orbanove politike ne podržavam. S njim sam razgovarala o mađarskoj poljoprivrednoj politici i smanjivanju pdv-a na hranu. Iz mađarskog primjera možemo puno naučiti", rekla je Petir.

Na Stankovićevo inzistiranje da se izjasni o Orbanovoj politici prema migrantima, Petir je naglasila da svim izbjeglicama treba pomoći.

"Smatram da onima koji su ratom ugroženi treba pomoći. Voljela bih da možemo pomoći svima, ali s obzirom na resurse nije moguće pomoći ekonomskim migrantima. Orban je obećao da će to pitanje potaknuti u UN-u.

Bilo bi nedemokratski zabraniti molitvene skupove pred bolnicama

Marijana Petir objasnila je i kako spaja nasljeđe Stjepana Radića, koji je rekao: "Vjeruj u Boga, ali ne i u popa", sa svojom bliskošću Crkvi.

"To treba gledati u kontekstu vremena u kojem je Radić živio. Radić je želio dobiti podršku Kaptola protiv mađarona, a kako se Kaptol nije htio miješati u te političke borbe, to ga je udaljilo od Crkve.

Zašto nikada ne kritizira Crkvu, zanimalo je Stankovića, i kako gleda na to da je Crkva u hrvatskoj tako bliska etničkom hrvatstvu.

"Crkva je najveći dio civilnog društva, i ima pravo reći svoje mišljenje. Svaki drugi segment civilnog društva to može. Mi se s tim možemo ili ne moramo slagati. "

Molitvene skupove pred bolnicama Petir ne smatra problematičnim.

"Ne mislim da molitva može bilo kome škoditi. Vidjela sam svjedočanstva mnogih žena koje su rekle da im je podrška i utjeha koje su dobile od tih ljudi pomogle da na svijet donose novi život. Oni nikoga ne dočekuju, nikoga ne presreću. Oni mole pred ogradom bolnice. Ne možete ljudima zabraniti da stoje i mole. To je nedemokratski."  

Stankovića je zanimao i dio karijere koji je Petir provela u PR-u Stjepana Mesića.  

"Za Mesića sam radila projektno. Nisam pokrivala sva područja, to su radili iskusniji ljudi. To mi je bio prvi takav posao u karijeri, bila sam zaposlenica u agenciji za odnose s javnošću koja je radila u njegovoj kampanji. O Mesiću ne mislim ništa pozitivno, on je mnoga svoja stajališta promijenio puno puta", zaključila je Petir.

   

Pročitajte više