Marinci i Iračani uhitili 43 osobe u raciji kraj Bagdada

AMERIČKI marinci pritvorili su u nizu racija južno od Bagdada 43 osobe i tako je u toj višemjesečnoj akciji već pritvoreno oko šesto ljudi, priopćila je u četvrtak vojska.

Marinci su uz pomoć iračkih snaga sigurnosti u srijedu opkolili i uhvatili 21 pobunjenika kraj mjesta Yusufiye, pobunjeničkoga uporišta četrdesetak kilometara jugozapadno od Bagdada.

U raciji u obližnjem gradu Haswahu iračka je policija zajedno s marincima pritvorila još 13 osoba. Još su devetorica sumnjivaca uhvaćena u akcijama kraj mjesta Mahmudiye, u samome središtu "trokuta smrti", kako je to područje prozvano.

U zadnjih pet mjeseci otkako su marinci od poljskih vojnika preuzeli sjevernu pokrajinu Babil koja se proteže južno od glavnoga grada Bagdada, uhićeno je više od 850 ljudi, a šestotinjak ih je još u pritvoru.

Područje jugozapadno od Bagdada već je mjesecima meta pobunjeničkih akcija, ali stanje se pogoršalo dok su Amerikanci pripremali ofenzivu protiv sunitskoga gerilskog uporišta Falluje, sjeveroistočno od Mahmudiye.

Foto: FAH

Pročitajte više