Marinci: Otkriveno spomen obilježje ubijenim hrvatskim braniteljima i civilima

NA MJESNOM groblju u Marincima nedaleko Vukovara danas je otkriveno Spomen obilježje ubijenim hrvatskim braniteljima i civilima u srpskoj agresiji i okupaciji toga mjesta 1991. godine.

Iz četiriju masovnih grobnica te pojedinačnih grobnih mjesta otkrivenih na području Marinaca ekshumirano je 46 žrtava.

Spomen obilježje, rad akademskog kipara Slavomira Drinkovića, kakvo je već postavljeno na 25 mjesta masovnih grobnica, otkrile su Manda Pajić i Marija Mažar - majke poginulih hrvatskih branitelja.

Otkrivanju Spomen obilježja nazočan je bio i ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić koji je podsjetio kako je do danas u Hrvatskoj otkriveno 136 masovnih grobnica iz kojih je ekshumirano 2.046 osoba te identificirano 1.677 osoba, dok je 369 posmrtnih ostataka još neidentificirano.

Pančić je također rekao kako se na popisu nestalih nalazi još 1.264 osobe od kojih su 488 hrvatski branitelji. Iz masovnih i pojedinačnih grobnica do danas je u Hrvatskoj ekshumirano 3.398 osoba, od kojih je identificirano 2.831, a neidentificirano 567 osoba, naveo je Pančić.

Također su još govorili i izaslanik Predsjednika RH, stožerni brigadir Zvonko Peternel zapovjednik trećeg korpusa Hrvatske vojske, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Marijan Maršić, vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer te načelnik općine Nuštar Pero Drinovac.

(Hina) ždra dd

Pročitajte više