Markićkina udruga traži neradnu nedjelju

Foto: FAH

UDRUGA U ime obitelji čestitala je u subotu Međunarodni praznika rada i blagdan sv. Josipa Radnika, pozivajući vladu da osigura slobodnu nedjelju, praznike i blagdane za trgovkinje i trgovce te jače mehanizme zaštite svih radnika, a posebno žena koje se odlučuju na majčinstvo.

"I na današnji praznik deseci tisuća zaposlenih u trgovini prisiljeni su raditi - bez mogućnosti da današnji praznik provedu sa svojim obiteljima", ističe udruga.

Navodi kako je neprihvatljivo da su danas deseci tisuća trgovaca i trgovkinja koji rade šest dana u tjednu prisiljeni, zbog straha od gubitka posla i nedostatne zakonske zaštite, raditi i sedmi dan, nedjelju ili praznik, bez ikakve ili uz minimalnu naknadu.

"Jedno od predizbornih obećanja HDZ-a, danas vladajuće stranke, na prošlim parlamentarnim izborima bila je neradna nedjelja i za trgovce i trgovkinje te zaštita njihovog prava na neradne praznike i blagdane", ističe udruga.

Navodi i da žene čine najveći dio zaposlenih u trgovini, da istraživanja pokazuju da je nedjelja najmanje prometan fiskalni dan u trgovinama, da za najveći broj hrvatskih građana nedjelja nije dan potrošačkih aktivnosti, baš kao ni praznici i blagdani te da više od dvije trećine građana podupire da i za radnike u trgovini nedjelja, blagdani i praznici budu neradni dani.

"Na današnji praznik rada i blagdan sv. Josipa Radnika izražavamo podršku i mnogim ženama koje odabiru biti majke te zbog trudnoće često ostaju bez posla ili se vraćaju s rodiljnog i roditeljskog dopusta na manje odgovorna i lošije plaćena radna mjesta", poručuje udruga U ime obitelji.

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više