Markotić: Moguć je scenarij s više od 4000 zaraženih dnevno

Screenshot: HRT

ALEMKA MARKOTIĆ, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, komentirala je situaciju s epidemijom u Hrvatskoj te rast brojki koji bilježimo posljednjih tjedana.

"Moguć je i skok preko 2000 zaraženih, teško je prognozirati. Jedina dobra vijest je da smo se otkad je počeo treći val nešto sporije penjali nego u drugom valu. Kako ide toplije vrijeme trebali bismo pokušati usporiti i što više smanjiti broj oboljelih", kazala je za Dnevnik HRT-a.

Upitana koliko smo blizu jesenskom scenariju, kada je u Hrvatskoj bilo i preko 4000 zaraženih dnevno, Markotić je rekla da je sve moguće. 

"Gledajući scenarije u Europi, u zemljama gdje su bili treći valovi, bilo je brzo penjanje s iznimno velikim brojevima i velikom opterećenošću zdravstvenog sustava. To moramo izbjeći pod svaku cijenu", poručila je.

Klinika je puna

Što se tiče stanja u Klinici Fran Mihaljević, Markotić je potvrdila da su se ostvarile projekcije da će se bolnica napuniti do kraja mjeseca.

"Zadnji odjel koji smo bili stavili u non-covid odjel vratili smo u petak navečer i on je bio popunjen do jutros potpuno. Uglavnom ćemo sad ovisiti o dnevnom otpustu bolesnika. Ima još nešto mjesta na intenzivnom odjelu, koji se isto tako brzo puni. Nažalost, ima kandidata i među bolesnicima na običnim odjelima koji su na visokom protoku kisika", rekla je Markotić. 

Upitana podržava li odlazak hrvatskih građana na cijepljenje u Srbiju Markotić je rekla da ovisi o tome kojim se cjepivom cijepe.

"Vrlo je važno da se cijepimo onim cjepivima koja su prošla sve kontrole bilo na razini EMA-e ili Američke agencije za hranu i lijekove. Ta cjepiva ako ljudi mogu dobiti van svoje države uz potvrdu o cijepljenju, to je u redu. Sve ostalo predstavlja rizik", rekla je Markotić.

Dugotrajni lockdown bez učinka

Markotić je rekla da je na otvorenom manja šansa da se zarazimo, dok je u zatvorenom prostoru i na obiteljskim okupljanjima rizik veći.

"Ono što smo vidjeli da dugotrajni strogi lockdown nije donio učinak kako se činilo. U pravo vrijeme kratkotrajne stroge mjere mogu imati učinka, dugotrajno dovodi do iscrpljivanja. Vidjeli smo da je Hrvatska po svim parametrima među zemljama koje su se bolje nosile i pokušale balansirati mjere za razliku od nekih koji su posezali mjesecima za strogim mjerama i nisu imali adekvatan učinak. Nema univerzalnog recepta za sve, morate pratiti stanje u svojoj državi, i neke specifičnost pa i klimatske", rekla je Markotić.

Pročitajte više