Markov: Blokade prometnica nedopustive

PREDSJEDNIK saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ante Markov izjavio je danas u Osijeku kako su nedopustive i neprihvatljive blokade prometnica, koje je zbog nezadovoljstva presudom pripadnicima "gospićke skupine" danas organizrala HVIDR-a.

Na konferenciji za novinare osječko-baranjskoga HSS-a Markov je rekao kako smatra "da se nitko tko voli ovu zemlju neće složiti s takvim činom, jer to dodatno ugrožava već sada narušenu gospodarsku poziciju hrvatskog turizma".

"Moramo osigurati potpuno funkcioniranje pravne države, u okviru Ustava i zakona, i nikakvo iskakanje iz toga nema opravdanja i ne smije biti dopušteno", rekao je Markov ocijenvši kako se mogu prihvatiti potpisivanja peticija i drugi legalni oblici izražavanja nezadovoljstva, ali ne i blokade cesta.

Zamoljen da komentira jučerašnje "prijetnje člana sinjske HVIDR-e Dražena Pavlovića premijeru Račanu i predsjedniku Mesiću, a koje je predsjednik Vrhovnog suda RH Ivica Crnić nazvao pozivom na ubojstvo", Markov je istaknuo da su "neprihatljive prijetnje bilo kojem građaninu RH, a posebice začuđuju prijetnje samome državnom vrhu".

Iako smatra da se radi o riječima izrečenima "u afektu", Markov je kazao da "pravna država to ne smije dopustiti, jer takav način komunikacije nije uobičajen i nije prihvatljiv".

Hrvatska je demokratska država i mislim da svi koji sebe drže demokratima ovo moraju osuditi, rekao je Markov.

Stanje u Županiji ocijenio je stabilnim, osim "tihe radikalizacije u Baranji" koju je, kako smatra, "nužno što prije riješiti, prije svega na političkoj osnovi i utvrditi povode". "Hrvatska je pokazala da je najstabilnija zemlja u ovoj regiji i da stoga ima veliku odgovornost, pa joj ovakvi problemi nisu potrebni", kazao je.

Markov je danas o političko-sigurnosnim prilikama u Županiji razgovarao sa županom Zdravkom Bosančićem, a sastat će se i s predstavnicima Policijske uprave i obavještajne zajednice.

(Hina) ivuč dd

Pročitajte više