"Markovinović i Glavak nemaju pravo dijeliti packe novinarima koji sudjeluju u prosvjedima"

HRVATSKO novinarsko društvo smatra nedopustivom jučerašnju raspravu saborskog zastupnika Krunoslava Markovinovića u Hrvatskom saboru, u kojoj je troje urednika i novinara Hrvatske televizije (Maju Sever, Lelu Knežević i Mladena Stubljara, op.a.) izravno prozvao zbog sudjelovanja u prosvjedima protiv Vlade.

"Smiješno i nevjerojatno je to što Markovinović misli da ima pravo miješati se u privatni život novinara i prozivati ih zbog njihovog eventualnog društvenog angažmana. Osim toga, što to znači, da bi se i oni novinari javnih i drugih medija koji izvještavaju s prosvjeda morali skrivati od Markovinovića, Sunčice Glavak i sličnih, da ne bi od njih dobili po prstima u njihovim istupima u Saboru?", pita se predsjednik HND-a Zdenko Duka u priopćenju medijima.

"Politički angažman novinara bio je popularan u HDZ-u devedesetih godina"


"Novinar može biti na prosvjednom skupu i kad izvještava i onda kada se želi osobno osvjedočiti o tome što se događa, a i onda kada aktivno sudjeluje na skupu kao prosvjednik. To je građansko pravo, novinar može biti i društveno pa i politički angažiran. Politički angažman novinara je, uostalom, bio popularan u HDZ-u devedesetih godina", sarkastično podsjeća Duka.

"Zastupnik Markovinović otišao je korak dalje od konfidenata koji su u vrijeme socijalizma popisivali tko izlazi iz crkve. Oni su bilješke predavali svom povjereniku, a zastupnik Markovinović javno je oglasio svoju sramotu", završava priopćenje.

Pročitajte više