Marš mira: Biciklisti i pješaci iz cijele Europe krenuli odati počast žrtvama Srebrenice

Foto: Hina

MARŠOM MIRA i ove će se godine odati počast žrtvama genocida u Srebrenici 1995. godine. Iz Sarajeva danas na osmodnevni put dug 240 kilometara kreće 70-ak sudionika Marša mira Sarajevo - Nezuk - Srebrenica, piše Al Jazeera.

Organizator marša iz Sarajeva, Muhamed Papić, kaže kako, već tradicionalno, sudionici kreću 3. srpnja ispred spomenika palim borcima Armije BiH na Dolac-Malti u Sarajevu.

Organizirana kolona iz Sarajeva priključit će se sudionicima Marša mira u Nezuku, odakle će 8. srpnja nastaviti put do Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici, gdje je dolazak planiran 11. srpnja, na dan kolektivnog ukopa i pokopa žrtava genocida.
Papić je naglasio kako je i ove godine glavna poruka Marša čuvanje sjećanja na nevino stradale Bošnjake Srebrenice i Podrinja.

Kolona iz Vukovara

Počast žrtvama Srebrenice odat će i članovi udruženja Koraci mira koji su već u subotu krenuli na 340 kilometara dug put iz Vukovara. Oni će u Srebrenicu stići 11. srpnja, na komemoraciju za ubijene u genocidu. Prije početka puta, članovi udruženja položili su vijence i zapalili svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru. Na taj su način simbolično istaknuli povezanost Vukovara i Srebrenice.

"Cilj pješačkog pohoda je odavanje počasti žrtvama genocida i prisjećanja na stravične zločine. Srebrenicu smo pohodili i pojedinačno i grupno, a onda smo došli na ideju da pohodimo i grad heroja Vukovar i odamo počast njegovim žrtvama", rekao je predsjednik udruženja Koraci mira Nihad Alić.

U ime Vukovarsko-srijemske županije, vijenac je položio zamjenik župana Josip Dabro, koji je rekao kako je narod u Bosni i Hercegovini, kao i narod u Hrvatskoj, proživio teške sudbine.


"Želimo poslati poruku zajedništva, jer moramo zajedno funkcionirati, živjeti i raditi te nikada ne zaboraviti ono što se dogodilo, ali u svakom slučaju ići naprijed. Također, moramo nove generacije sačuvati na prostorima kako Vukovarsko-srijemske županije, tako i Bosanske Posavine", rekao je on.

Biciklisti iz cijele Europe

Prvi sudionici ovogodišnjeg Marša mira krenuli su biciklima iz Švicarske.

Oni će voziti stazu dugu 1.400 kilometara, prolazeći od Sent Margarethena, preko Austrije, Italije, Slovenije, Hrvatske, do Bihaća i Cazina, a potom do Srebrenice.

Biciklistima iz Švicarske putem će se pridruživati novi sudionici marša, u Austriji, Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj.

Mobilna aplikacija

Ovogodišnjim sudionicima Marša mira dostupna je i dvojezična mobilna aplikacija, na bosanskom i engleskom jeziku, koju mogu preuzeti s Google Play-a i Apple Store-a za svoje Android i IOS uređaje.

Muhamed Duraković, organizator projekta izrade aplikacije, objašnjava: „Cilj nam je bio omogućiti što lakše kretanje sudionika na maršruti Nezuk-Potočari i Borak-Potočari, kao i kroz priče preživjelih i sudski dokazane činjenice genocida pružiti povijesni osvrt na događaje iz perioda 1992-95“.

Tisućama već registriranih sudionika iz cijelog svijeta, pomoću ove aplikacije će biti dostupne relevantne informacije o Maršu, kodeks ponašanja, preporuke medicinskih timova i informacije kako se što bolje pripremiti za trodnevni pohod.

Pročitajte više