Matica hrvatska i Hrvatsko pedijatrijsko društvo upozoravaju na negativne demografske trendove u Hrvatskoj

MATICA hrvatska i Hrvatsko pedijatrijsko društvo na današnjoj konferenciji za novinare upozorili su na zabrinjavajuću demografsku sliku Hrvatske.

Zaključci znanstvenog skupa Demografski i zdravstveni aspekti hrvatskog školstva, koji je održan 5. i 6. travnja, uobličeni su u dokumentu pod naslovom "Hrvatska za djecu".

Nakana je potaknuti programe u prilog djece te popraviti negativnu demografsku sliku Hrvatske, rekao je predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić, predstavljajući zaključke znanstvenog skupa, koji je predložio i izradbu nacionalne strategije za djecu, koja bi mnoštvo deklarativnih dokumenta konkretizirala i finacijski poduprla rješenjima u prilog djece i mladih.

Matica hrvatska, te Šesti kongres Hrvatskog pedijatrijskog društva i Peti kongres Pedijatrijske sekcije Hrvatskog društva medicinskih sestara, podržali su zaključke.

U zaključcima "Hrvatska za djecu" upozorava se da je Hrvatska nakon 1991., ušla u depopulacijsku fazu prirodnog kretanja - nastavlja se dugogodišnje smanjivanje nataliteta, fertiliteta i prirodnog prirasta.

"Izrazito smanjivanje broja djece zahtijeva poduzimanje hitnih i dugoročnih pronatalitetnih mjera", ističe se u zaključcima.

Dodaje se kako je u Hrvatskoj je prevelika smrtnost djece - u 2002. umrlo je 282 dojenčeta, odnosno sedam na tisuću živorođenih. Slovenija za usporedbu ima dojenačku smrtnost 4,3, a Češka 4 promila.

Potrebno je poduzeti mjere koje će osigurati zdravlje djece i to na fizičkom, emocionalnom, mentalnom, socijalnom i edukativnom planu. Uz to, moderni koncept zaštite djeteta posebnu pažnju treba posvetiti trudnoći, rođenju i razdoblju nakon rođenja djeteta, ističe se u zaključcima.

Upozorava se i na nedovoljan broj specijalista pedijatara, važnost holističkog pristupa djetetu školske dobi te traži veći zdravstveno-odgojni rad s adolescentima.

Predsjednik Hrvatskog pedijatrijskog društva Josip Grgurić ustvrdio je kako je Hrvatska samo jako deklarativna u odnosu na djecu, dok je stvarnost posve drugačija i ona se ne će promijeniti dok se ne mobiliziraju svi segmenti društva u svrhu demografske obnove Hrvatske.

Pročitajte više