Matica hrvatska reagirala na novi srpski zakon: Zgroženi smo

Foto: Milos Tesic/PIXSELL

IZ MATICE hrvatske poručili su da su zgroženi Zakonom o kulturnom nasljeđu Republike Srbije te da je to nastavak svojatanja hrvatskih književnika iza kojeg se krije želja za prisvajanjem hrvatskog teritorija i hrvatskog mora.

Podsjetimo, riječ je o zakonu u kojem Srbija tvrdi da Ivan Gundulić i Marin Držić pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi i koji je već izazvao žestoke reakcije iz Hrvatske.

"Dvije godine ranije u biblioteci 'Deset vekova srpske književnosti' tiskali su u nakladi Matice srpske iz Novoga Sada Marina Držića, a nešto prije toga i Ivana Gundulića. Tada smo podsjetili javnost da prisvajateljima nisu važni sami po sebi ni Gundulić ni Držić, ni ostali hrvatski književnici i njihova djela, važan im je hrvatski teritorij koji nikada nisu uspjeli posvojiti i osvojiti ni kulturom ni ratnim operacijama", navodi Matica hrvatska u priopćenju.

Upozoravaju i da "srpska kulturna elita u svojim povijesnim posezanjima nije uspjela uskladiti ciljeve sa srpskom političko-vojnom elitom. Više je puta srpska vojska napadala i uništavala sva ona dobra i vrijednosti koje je kulturna elita željela i još uvijek želi prisvojiti. Ta je spoznaja ostavljala osjećaj nesigurnosti i nemira sve do devedesetih godina 20. stoljeća i do konačne pobjede nad srpskom vojskom i uspostave samostalne i slobodne države Hrvatske".

"Sada imamo svoju državu koja štiti i naše granice i naše materijalne i duhovne kulturne vrednote. Ovaj događaj samo potvrđuje koliko je važna naša skrb o našem jeziku i koliko je bila dobra nedavna odluka Matice hrvatske kada smo osnovali Radnu skupinu za izradu nacrta Zakona o hrvatskome jeziku", kažu iz Matice hrvatske. 

"Sama ideja, uz brojna odobravanja u javnosti, izazvala je i nekoliko oštrih napada i nerazumijevanje, uz retoriku sličnu onoj iz 1967. kada je donesena Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, pa čak i onu iz siječnja 1972. godine kada je započelo nemilosrdno gušenje Hrvatskog proljeća.Podsjećamo javnost da je hrvatski jezik službeno priznat kao 24. jezik u Europskoj Uniji te međunarodno priznat kao samostalni 1. rujna 2008. i njegova kodna oznaka je „hrv“ pri Međunarodnom tijelu za norme ISO 639-2 'Registration Authority' u Washingtonu", kažu još.

Navode kako je "vrijeme da napokon hrvatskom jeziku damo priliku da ostvari sve svoje mogućnosti, te da se i u našim medijima počne koristiti bogatstvo toga jezika, izbjegavajući nepotrebne zabrane i restrikcije" te dodaju kako će radna skupina Matice hrvatske nastojati ponuditi okvir kojim se javna uporaba jezika podiže na dostojnu razinu. "Dakle, u pitanju je uporaba hrvatskog jezika u službenoj komunikaciji, a nikakvi inspektorati koji bi ispisivali kazne", kaže se u priopćenju.

Pročitajte više