Matica umirovljenika traži da se štrajk liječnika ne odnosi na umirovljenike

Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) zatražila je danas od Hrvatskoj liječničkog sindikata (HLS) da se štrajk liječnika, koji bi trebao početi u ponedjeljak, 11. travnja, ne odnosi na umirovljenike.

MUH u priopćenju ističe kako se ne želi upuštati u razloge opravdanosti najavljenog štrajka, već upozorava HLS na nužnost dogovora s ciljem da ne dođe do štrajka i ugrožavanja zdravlja građana, posebno milijun hrvatskih umirovljenika.

Umirovljenici nisu zadovoljni ni sadašnjim načinom pružanja zdravstvenih usluga (lista čekanja, plaćanje lijekova i dr.). Preko 370 tisuća umirovljenika je ugovorilo dopunsko zdravstveno osiguranje, od kojih je 220 tisuća starije od 65 godina. Uz to, većina prima mirovine s kojima jedva preživljavaju.

"Ako se ne uspijete dogovoriti, zahtijevamo od HLS-a da se štrajk ne odnosi na umirovljenike i da se to javno obznani", kaže se u priopćenju.

Umirovljenici su najugroženija kategorija građana s obzirom na zdravstveno stanje i životnu dob, a tijekom svojega radnog vijeka plaćali su doprinose za zdravstveno osiguranje da bi danas bili dovedeni u nemoguću situaciju, naglašava MUH.

(Hina) pp/xmd ymd

Pročitajte više