MAZUTOM IZ PRESTIGEA ZAGAĐEN NACIONALNI PARK U GALICIJI

Novoproglašeni nacionalni park u Galiciji, arhipelag u Atlantskom oceanu na sjeverozapadu Španjolske, u petak je gotovo potpuno zagađen mazutom koji je iscurio iz potonulog tankera Prestige.

Liberijski tanker Prestige, koji je potonuo 19. studenoga 246 kilometara sjeverozapadno od Španjolske sa 77.000 tona mazuta, ostataka nafte koji nastaju pri destilaciji i koji su visoko toksični.

Ekolozi upozoravaju da će spremišta Prestigea nastaviti ispuštati svoj smrtonosti teret u Atlantski ocean idućih godina te ističu da je potonuli tanker ´tempirana bomba´ za podvodni svijet.

Mrlje mazuta nošene morskim strujama zagadile su gotovo cijelu obalu otoka Salvora i Ons i arhipelaga Cies, objavila je uprava nacionalnog parka proglašenog u lipnju ove godine.

Nacionalni park, ´ekološki dragulj´ Galicije, proteže se na 1.200 hektara kopna i 7.200 hektara mora.

´Posljedice za ekosustav vrlo su velike´, rekao je Carles Carboneras, ornitolog španjolske ekološke organizacije SEO/Birdlife.

Gotovo nenastanjeni otoci bogati su florom i faunom, a more bogato ribom osigurava egzistenciju mjesnih ribara. Agencija dpa piše je više od 20.000 ribara ostalo bez posla zbog katastrofe.

Ekolozi upozoravaju da će zagađenje nastaviti ubijati podvodni svijet još desetljećima nakon katastrofe.

Otoci se nalaze ispred poznatih Rias Baixas, ušća rijeka Arouse, Pontevedre i Vigo u trima uskim zaljevima.

Ušća rijeka nisu zagađena zahvaljujući naporima stotina ribarskih brodica, pomoraca, povoljnom vjetru, ali i samim otocima koji su poslužili kao brana.

S tankera Prestige koji se nalazi na dubini od 3,6 kilometara dosad je njega iscurilo gotovo 20.000 tona goriva koje i dalje istječe.

Između 100 i 150 mrlja približava se i francuskoj obali, objavio je u petak Le Figaro. U Portugalu zagađenje pluta prema otvorenome moru.

Pročitajte više