MEDGYESSY ZA POMIRBU S RUMUNJSKOM PO FRANCUSKO-NJEMAČKOM MODELU

Mađarski premijer Peter Medgyessy predložio je u nedjelju da bi Mađarska i Rumunjska trebale slijediti francuskonjemački model pomirbe.

"Uvjeren sam da bi pomirbom koja slijedi francusko-njemački model Europa bila ta koja bi imala ima koristi", rekao je Medgyessy u zapadnom rumunjskom gradu Aradu otkrivajući kontroverznu skulpturu koja je ranije dugo bila predmet sporenja Budimpešte i Bukurešta.

Istaknuo je da skulptura, kojom se odaje počast trinaestorici mađarskih generala ubijenih tijekom gušenja revolucije 1848. godine, "nije samo prilika za prisjećanje na prošlost".

Sporna skulptura prvi je put u Aradu postavljena 1880. godine. Uklonjena je 1924. jer je tadašnja rumunjska vlada smatrala da predstavlja uvredu za desetke tisuća Rumunja koje su ubili vojnici pod vodstvom tih generala 1848. kada je zapadni dio Rumunjske (Transilvanija) bio dio Austro-Ugarskog carstva.

Na svečanosti u Aradu bilo je 7.000 ljudi, među kojima i rumunjski ministar kulture Razvan Theodorescu. On je ponovno postavljanje ove skulpture ocijenio "važnim trenutkom u rumunjsko-mađarskim odnosima" i rekao da ona "odaje počast etničkoj skupini koja živi na tom području Rumunjske".

(Hina) xzt ydj

Pročitajte više