Medicinske sestre stale u obranu kolegice osuđene zbog smrti 11-godišnje djevojčice

HKMS (Hrvatska komora medicinskih sestara) izdala je danas priopćenje u kojem brani kolegicu koja je, zajedno sa liječnicom koprivniče Hitne pomoći proglašena krivom u slučaju smrti astmatične djevojčice Tene Šurine.

Doktorica Dubravka Puljević i medicinska sestra Nevenka Turčinović prekjučer su nepravomoćno osuđene na 18-mjesečnu zatvorsku kaznu zbog teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi, odnosno nepružanja medicinske pomoći 11-godišnjoj djevojčici.

Podsjetimo, u noći 27. listopada Tenina majka zvala je Hitnu nakon teškog astmatičnog napada djevojčice, no dežurna sestra nije željela poslati vozilo Hitne pomoći ni na pola puta. Kada je majka sa Tenom stigla u bolnicu, dežurna liječnica je bila nepripremljena što je sve dovelo do tragične smrti djevojčice.

Komora (HKMS) upozorava da "medicinske sestre nisu obrazovane za primanje i trijažiranje poziva za hitnu medicinsku pomoć, a vrlo često su primorane primati pozive" zbog "loše organizirane Hitne pomoći". Navode kako su medicinske sestre često stavljene u situaciju u kojoj moraju donijeti odluku, a da pri tome nisu zaštićene niti jednim zakonom.

Na kraju priopćenja se izražava žaljenje zbog navedenog tragičnog slučaja za koji navode da je ogledni primjer "nefunkcioniranja djelatnosti hitne medicinske pomoći unutar sustava primarne zdravstvene zaštite".

E.A.J.
Foto: Jutarnji list

Pročitajte više