Mediteranska prehrana povezana s duljim životnim vijekom

MEDITERANSKA prehrana ne samo da poboljšava zdravstveno stanje, nego se čini i da produljuje život, izjavili su grčki znanstvenici u petak.

Studija provedena među 75.000 Europljana starih 60 godina i više pokazala je da prehrana je koja se temelji na voću, povrću, mahunarkama, žitaricama, ribi i maslinovom ulju povezana s duljim životnim vijekom.

"Mediteranska prehrana smanjuje smrtnost", rekao je profesor Dimitrios Trihopulos s atenskog sveučilišta. "Postoji posebna vrsta prehrane u mediteranskim zemaljama koja, kako se čini, produljuje život", dodao je.

Već su odavno dokumentirane koristi takve prehrane u sprječavanju srčanih bolesti, nekih vrsta tumora i drugih bolesti, ali studija objavljena u britanskom časopisu Medical Journal jedna je od prvih koje pokazuje da mediteranska prehrana može produljiti život.

Na koji način mediteranska prehrana može smanjiti smrtnost nije poznato, ali je Trihopulos rekao da je ona bogata anioksidansima kao što su vitamini A i C koji neutraliziraju oštećenja stanica izazvana slobodnim radikalima. Smatra se da antioksidansi pomažu u borbi protiv raka i srčanih bolesti.


Pročitajte više