MEĐUNARODNA ZAJEDNICA OSUĐUJE NAPADE U MAROKU

Međunarodna zajednica oštro je u subotu osudila terorističke napade u Maroku u kojima je u petak navečer poginulo 39 ljudi, javljaju agencije.

Oštro osuđujući napade, grčko predsjedništvo Europske unije ocijenilo je da je riječ o "barbarskom i kukavičkom činu", drugom u u posljednjih nekoliko dana, koji je imao za cilj nedužne građane, baš kao i napadi u Rijadu u ponedjeljak u kojima je poginulo 34 ljudi.

Atena je poručila da će EU i međunarodna zajednica podržati sve napore usmjerene prema pronalasku počinitelja napada i njihovu kažnjavanju te da će odlučno nastaviti borbu protiv terorizma, "fenomena koji ugrožava univerzalne ljudske vrijednosti".

Osudama napada pridružio se i Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, naglasivši da je "borba protiv terorizma prioritet u svakom trenutku te da ona zahtijeva dugoročne napore i aktivnu i usku međunarodnu suradnju".

Napade je oštro osudio i glavni tajnik Vijeća Europe Walter Schwimmer.

U telegramu sućuti, papa Ivan Pavao II osudio je "slijepo nasilje koje pogađa nedužne i zamolio "Svemogućeg da prosvijetli savjesti i pomogne naporima mirotvoraca".

Sućut žrtvama među prvima je izrazila Saudijska Arabija, poprište sličnih napada prije samo nekoliko dana. Saudijski prestolonasljednik Abdullah osobno je telefonom nazvao marokanskog kralja Mohammeda VI.

Rusija je u svojim reakcijama osudila "terorističku internacionalu". Podsjećajući na terorističke akcije u Čečeniji i Saudijskoj Arabiji, rusko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je da je "potpis svugdje isti" i pozvalo međunarodnu zajednicu da u borbi protiv terorizma udruži snage.

Francuski predsjednik Jacques Chirac i španjolski kralj Juan Carlos marokanskom su kralju poslali poruke potpore.

Izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom ocijenio je da su napadi izravno povezani s međunarodnim terorizmom, a osudama su se pridružile i palestinske vlasti.

Sirija, Jordan, Libanon i Alžir također su osudili napade, kao i Afganistan, Kina i Švicarska.

Pročitajte više