Međunarodni filmski festival u listopadu u Marrakechu

TREĆU godinu zaredom u Marrakechu će se od 3. do 8. listopada održati međunarodni filmski festival (FIFM) koji će početi komemoracijom Danielu Toscanu du Plantieru, njegovu bivšem predsjedniku koji je nedavno preminuo, priopćili su u utorak organizatori.

Ove će godine na festivalu koji je utemeljen 2001. u carskoj prijestolnici na jugu Maroka, biti prikazano šezdesetak filmova.

S dvadeset tisuća, broj gledatelja na festivalu porastao je na četrdeset tisuća u 2002., kada je njime predsjedala glumica Jeanne Moreau, a sudjelovali su redatelji Francis Ford Coppola, David Lynch i Constantin Costa-Gavras.

Ove će godine festival biti posvećen indijskom filmu i ženi, rekao je Ali Hajji, jedan od organizatora FIFM-a, dodajući da će se program konačno utvrditi sredinom srpnja. Ime nasljednika Jeanne Moreau na dužnosti predsjednika festivala "još se ne zna", kazao je Hajji.

U sklopu ovogodišnje smotre koja će, kako očekuju organizatori, imati rekordan broj posjetitelja, program pod nazivom "otkrića" bit će posvećen debitanskim djelima.

Za organizaciju festivala otpočetka je zadužena tvrtka Europe Cinema Edition koju zastupa Melita Toscan du Plantier, supruga pokojnog francuskog producenta i redatelja koji je umro u 61. godini.

Pročitajte više