Međunarodni znanstveni skup o Marku Maruliću - središnji dio Marulićevih dana

Dvodnevni međunarodni znanstveni skup o Marku Maruliću, ocu hrvatske književnosti, bit će središnji dio znanstvenog, književnog i izdavačkog programa u sklopu 14. Marulićevih dana. Skup će se u splitskom Zavodu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održati od 22. do 24. travnja, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Centru Marulianum.

U radu simpozija sudjelovat će 14 stručnjaka iz Hrvatske i nekoliko europskih zemalja, a raspravljat će o Marulićevom djelu, njegovu jeziku i stilu, te brojnim djelima i njihovoj recepciji u središnjoj Europi u 17. stoljeću.

Bratislav Lučin, voditelj splitskog Centra Marulianum, istaknuo je kako će poseban prilog znanstvenom skupu dati Malgorzata Kryska sa Slavističkog instituta Sveučilišta u Varšavi koja donosi novosti o recepciji Marulićevih djela na jednom, do sada nepokrivenom području, a to je prisutnost njegovih knjiga u poljskim knjižnicama.

Ove godine splitski Marulianum obilježava i dvije obljetnice, 480. godišnjicu Marulićeve smrti i 50 godina od objavljivanja prvog izdanja Davidiade, krune Marulićeva latinskog stvaralaštva, humanističkog epa zasnovanog na visokim zahtjevima te književne vrste. U ozračju te obljetnice utemeljen je i ovogodišnji znanstveni skup čiji je tematski dio posvećen upravo Davidiadi, djelu o kojem su već objavljene dvije monografije, ali koje, prema Lučinovim riječima, u brojnim područjima još nije dovoljno istraženo.

U sklopu izdavačkog dijela programa Marulićevih dana bit će predstavljeno nekoliko vrijednih izdanja: "Bibliografija Marka Marulića III - radovi o Maruliću od 1565 do 2000." Nedjeljka Para i "Speculum virtutis - Marko Marulić i njegova teološko-duhovna misao" autora Mladena Parlova. Tradicionalna književna večer posvećena Maruliću održat će se u biblijskom vrtu Stomorija u Kaštelima.

U organizaciji Društva hrvatskih književnika na Marulićevim danima će biti dodijeljene nagrade Dana hrvatske knjige "Judita", "Davidias" i "Slavić". Dobitnica je nagrade "Slavić" za najbolji objavljeni autorski prvijenac u 2003. godini Slađana Bukovac za roman "Putnici". Nagrada "Davidias", za najbolji prijevod djela iz hrvatske baštine na strane jezike ili najbolju knjigu inozemnog kroatiste o hrvatskoj književnoj baštini, pripala je Vandi Mikšić za antologiju suvremenog hrvatskog pjesništva na francuskome jeziku "Points d'exclamation", a "Juditom" za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini u prošloj godini nagrađena je Dunja Fališevac za "Kaliopin vrt II".

(Hina) xdstr ymć

Pročitajte više