Medvedev: Suđenje zemlji s najvećim nuklearnim arsenalom bilo bi opasno za svijet

Foto: EPA/Rusko ministarstvo obrane

DMITRIJ Medvedev, bivši predsjednik Rusije i dugogodišnji saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina te aktualni dopredsjednik ruskog Sigurnosnog vijeća, objavio je podulji tekst na svom Telegram kanalu u kojem ismijava mogućnost da bilo tko iz Rusije završi na međunarodnom sudu zbog napada na Ukrajinu. 

"Kažnjavanje zemlje s najvećim nuklearnim arsenalom je prijetnja egzistenciji čovječanstva"

Citirajući vlastiti govor održan na međunarodnom pravnom forumu u Sankt-Peterburgu, Medvedev navodi: "Pokušaje stvaranja sudova za tzv. istragu ruskih operacija sam nazvao ludom. Ti prijedlozi nisu samo pravno ništavni. Ideja kažnjavanja zemlje koja ima najveći nuklearni arsenal je apsurd sam po sebi i potencijalno prijeti egzistenciji čovječanstva."

Medvedev se potom pita "tko je taj idiot" koji poziva na suđenje Rusiji te sam odgovara na vlastito pitanje - Sjedinjene Države. Potom navodi dug popis vojnih intervencija SAD-a od kraja Drugog svjetskog rata. 

"Vijetnam i Koreja, Jugoslavija i Irak, Afganistan i Sirija itekako su svjesni koliko katastrofalne mogu biti posljedice takvih invazija. Popis je dug i stalno raste. Amerika je ubila više od 20 milijuna ljudi u 37 zemalja od kraja Drugog svjetskog rata, prema studiji koju je objavio Global Research. Razmislite o tome - više od 20 milijuna! Autor tog članka, James A. Lucas, postavlja dobro pitanje: Koliko je napada poput onih od 11. rujna Amerika izvela u drugim zemljama: Odgovor je oko 10.000", piše Medvedev.

Pročitajte više