Mehun: Idućeg tjedna rezultati analize kemikalije pronađene kod Male Kapele

Konačna analiza uzoraka kemikalije pronađene u blizini sjevernog ulaza tunela Male Kapele mogla bi biti gotova za tjedan dana, no prema prvim nalazima riječ je o tekućini izrazito lužnatog karaktera i anorganskog porijekla u kojoj je pronađen natrij i aluminij, doznaje se danas u MUPu, u čijem se Centru za kriminalistička vještačenja provodi analiza uzoraka.

"Riječ o preliminarnim rezultatima, a temeljita analiza mogla bi biti gotova za tjedan dana", kazao je Hini glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun. Dodao je da se za sada ne može reći je li tekućina opasna za okoliš.

Mehun je rekao da je u Centru za vještačenja do sada primjenjen niz kemijskih i fizikalnih metoda. "Neke od tih metoda Centar je primijenio po prvi put i za sada je u uzorcima utvrđena prisutnost natrija i aluminija", kazao je glasnogovornik MUP-a.

O nezakonitom izlijevanju navodno osam tisuća litara agresivnog silikata, koji se koristi pri betoniranju pri niskim temperaturama, policiju i Ministarstvo zaštite okoliša upozorili su bivši radnici talijanske tvrtke Coopcostruttori. Oni tvrde da iza onečišćenja stoji ta tvrtka koja je krajem prošle godine završila radove u tunelu. Kako prenosi tisak, te su optužbe iz talijanske tvrtke odbacili.

(Hina) xso yso

Pročitajte više