Merkel kaže da je za novu krizu između Rusije i Ukrajine kriv Putin

Foto: EPA

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel okrivila je Moskvu za incident do kojeg je došlo ovog vikenda između Ukrajine i Rusije. 

Rekla je kako je za cijelu situaciju u potpunosti kriv Vladimir Putin te je obećala kako će o tome porazgovarati s njim, najvjerojatnije na G20 Summitu koji se ovog vikenda održava u Buenos Airesu, prenosi BBC.

Incident u Azovskom moru

Podsjetimo, ovog vikenda je došlo do incidenta kada su Rusi sa svojih brodova zapucali na ukrajinske brodove koji su plovili ka Azovskom moru koje dijele dvije zemlje. Pritom su Rusi zaplijenili ukrajinske brodove i zarobili njihove mornare.

Ukrajinski je pak predsjednik, Petro Porošenko, pozvao NATO savez da pošalje svoje brodove u to područje. Putin ga je stoga optužio da stvara morsku provokaciju kako bi si povećao rejting uslijed nadolazećih izbora u Ukrajini koji će se održati sljedeće godine. 

Porošenko je u međuvremenu ojačao zaštitu granica s Rusijom, a poručio je i kako bi ruski građani koji žive u Ukrajini uskoro mogli osjetiti posljedice što se tiče bankovnih računa, mijenjanja valuta ali i pri putovanjima van Ukrajine. 

Merkel poručila da želi puštanje ukrajinskih vojnika

Merkel je danas o ovoj situaciji govorila u Berlinu nakon posjeta ukrajinskog premijera, Vladimira Grojsmana. Merkel je najprije optužila Rusiju da su Ukrajincima smanjili pristup Azovskom moru.

Osim toga BBC javlja kako je poručila da je najnovija kriza "u cijelosti djelo ruskog predsjednika", a potom je optužila Rusiju za kršenje ugovora iz 2003. godine koji garantira slobodu kretanja u tom području. 

"Želim da ukrajinski vojnici budu pušteni na slobodu", rekla je Merkel i dodala kako će o svemu porazgovarati s Putinom na Summitu G20 u Argentini.

"Ukrajinci su nas zamolili da djelujemo mudro. Nema vojnog rješenja za ovakve probleme i to moramo naglasiti", zaključila je Merkel.

Pročitajte više