Meron od Škare Ožbolt tražio veće napore u hvatanju Gotovine

PREDSJEDNIK Haškog suda (ICTY) Theodor Meron u srijedu je na sastanku s ministricom pravosuđa Vesnom Škare Ožbolt zatražio da hrvatske vlasti udvostruče napore na pronalaženju i uhićenju generala Ante Gotovine, a s hrvatske strane su pružena jamstva da će biti poduzete potrebne mjere za razrješavanje tog slučaja, izjavio je glasnogovornik ICTY-a.

"Ministrica i hrvatsko izaslanstvo zajamčili su predsjedniku Meronu da će udvostruči napore na pronalaženju i uhićenju generala Ante Gotovine, a mi smo ih pozvali da to učine", izjavio je nakon sastanka Merona i Škare Ožbolt glasnogovornik ICTY-a Jim Landale.

"Razgovarali smo o preostalim otvorenim pitanjima naše suradnje s Haškim sudom, budući da je najveći dio problema riješen. Zatim o pravnim aspektima mogućeg prebacivanja slučajeva u Hrvatsku i o posjetu predsjednika ICTY-a predviđenom za prvu polovicu studenoga", kazala je Škare Ožbolt nakon sastanka.

Na sastanku je bilo riječi o "slučaju Gotovina", pri čemu je izražena spremnost Hrvatske za razrješavanje svih preostalih slučajava radi zatvaranja pitanja suradnje s Haškim sudom, dodala je Škare Ožbolt.

Na upit je li hrvatsko izaslanstvo izvijestilo Haški sud o rezultatima prošlotjednih policijskih akcija protiv osoba osumnjičenih za pomaganje Gotovini, ministrica je kazala da takvo izvješće nije podneseno, ali je naglasila da se "akcije provode i dalje će se provoditi na utvrđivanju i provjeri svih informacija vezanih za slučaj Gotovina".

Na sastanku su s hrvatske strane sudjelovali i državni odvjetnik Mladen Bajić, koji se kasnije odvojeno sastao s predstavnicima Tužiteljstva u okviru redovne koordinacije, pomoćnik ministrice zadužen za suradnju s ICTY-em Jakša Muljačić i veleposlanik RH u Nizozemskoj Frane Krnić.

Kada je riječ o pripremama za ustupanje haških predmeta Meron je, po riječima ministrice, kazao da je "Hrvatska jako daleko otišla u razvijanju uvjeta za prebacivanja predmeta na domaće pravosuđe", a na Haškom sudu formirano je i vijeće koje uskoro treba odlučiti o prebacivanju prvog takvog slučaja, suđenja generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu optuženima za ratne zločine počinjene u operaciji Medački džep 1993.

Na upit je li otvarano pitanje sporne odluke Haškog suda da se generalima Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču uskrati mogućnost da do početka suđenja budu pušteni iz pritvora, ministrica je kazala kako o tome nije bilo riječi.

"Ne, o tome ne bi bilo primjereno razgovarati s predsjednikom suda budući da je postupak u tijeku. Podnesen je zahtjev za žalbu i odluka je na vijeću", rekla je Škare Ožbolt.

Hrvatska ministrica pravosuđa poslijepodne će se sastati s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte, a nakon toga će posjetiti generala Ivana Čermaka i Mladena Markača u pritvoru ICTY-a u Scheveningenu.

"S tužiteljicom će vjerojatno naglasak razgovora biti na Gotovini. Sve druge stvari s tužiteljstvom su završene", kazala je Škare Ožbolt.

Ministrica Škare Ožbolt u četvrtak i petak će u Scheveningenu kraj Den Haaga sudjelovati na neformalnom sastanku ministara pravosuđa i unutarnjih poslova Europske unije i zemalja kandidata, na kojem je Hrvatska nazočna prvi put.


Pročitajte više