mesić: administracija i birokracija protiv slobodnih zona

Predsjednik Republike Stjepan Mesić obišao je danas pogone dviju tvrtki koje djeluju u Slobodnoj zoni na zagrebačkom Jankomiru, a u razgovoru s članovima Udruge slobodnih zona izrazio svoje "duboko nezadovoljstvo" zbog nedonošenja kvalitetnog zakona o slobodnim zonama, ocijenivši da "birokrati pišu zakone koji se ne mogu provoditi".

Predsjednik Mesić je napomenuo kako se već 13 godina zalaže za slobodne zone kao generator hrvatskog razvoja jer se time dobivaju tehnologije, proizvodnja, kapital i zaposlenost. Podsjetio je pritom i na brojna inozemna iskustva slobodnih zona.

Nedopustivo je da zakone piše administracija bez da u tome sudjeluju oni koji rade i upravljaju slobodnim zonama. A ona (birokracija) to radi ili namjerno ili iz neznanja, ali u oba slučaja "moraju otići s tog posla". Nije bit financijaša samo kako će se puniti proračun, niti je carina za punjenje proračuna, jer bez proizvodnje i zapošljavanja nema punjenja, kaže predsjednik. Odbacio je i prigovore da su slobodne zone skladišta, da se tu šverca i sl. jer je vidljivo da je riječ o proizvodnji.

Zato se mora izvršiti pritisak na birokrate koji "ne znaju ništa o tome". Ako je zakonski tekst prihvatljiv u prvom čitanju, kako je moguće da Konačni prijedlog zakona o slobodnim zonama dođe u proceduru nakon šest mjeseci, što znači prekoračenje roka, i to još izmijenjen tako da je neprihvatljiv Udruzi i onima koji proizvode. Ako je takav treba ga baciti, jer "ne može vam soliti pamet netko tko o tome nema pojma", kaže Mesić. Ujedno pita tko će već jednom biti odgovoran za takve situacije, prekoračenja roka, štetne izmjene i sl, izričući uvjerenje da se to radi namjerno.

Treba dati struci da napiše postavke zakona, a ministarstvo (gospodarstva) ga treba oblikovati, smatra Mesić uspoređujući to i sa zdravstvom ili pak obrazovanjem.

Hrvatska može uspjeti sa slobodnim zonama u kojima se može zaposliti desetke tisuća ljudi. Tomu mora pridonijeti zakon koji će biti najbolji i najprivlačniji u Europi za ulaganja u slobodne zone.

Predsjednica Strukovnog udruženja koncesionara i korisnika svih slobodnih zona "Hrvatske slobodne zone" Dubravka Maras je izvijestila da se Konačnim prijedlogom zakona o slobodnim zonama "u svim bitnim elementima derogira institut slobodne zone i eksteritorijalnosti". Taj tekst radikalno odstupa od onog iz prvog čitanja zakona, a Udruga traži da se povuče iz procedure.

Predsjednik je obišao dva proizvodna pogona, Feroimpexa te EuroCabel Grupe. Njihovi čelni ljudi, Zoran Legac i Goran Bralić, izvijestili su predsjednika Mesića o poslovanju naglasivši da je "predlagač zakona Ministarstvo gospodarstva, ali je ipak carina ta koja drži rampu", te da je problem prenormiranost procedure.

Feroimpex proizvodi sa 70-ak zaposlenih prstene za konusno-valjkaste ležajeve za koncern FAG iz Austrije, dok Eurocabel, sa 70 zaposlenih, proizvodi kabele za građevinarstvo vrijedne 80 milijuna kuna, od čega se 80 posto prodaje na tržištu EU, a ostalo na tržištima bivše Jugoslavije. Najavljena su i nova ulaganja kojima će se osigurati udvostručenje kapaciteta i broja zaposlenih.

Sastanku su bili nazočni i predstavnici slobodnih zona Vukovar i Split, Josip Galić i Vicencije Biuk, koji su također istaknuli da sve zone imaju iste, administrativne, probleme.

Pročitajte više