Mesić će svjedočiti u Haagu ako bude potrebno

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom na kavu" u petak je potvrdio da će, bude li pozvan, svjedočiti u Haagu na suđenju šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata.

Komentirajući informacije da bi mogao biti pozvan kao svjedok u još nekim sudskim postupcima ICTY-a, Mesić je kazao da je i sam čuo da ga se spominje kao mogućeg svjedoka u slučajevima koji su vezani uz njegova prijašnja svjedočenja.

Također je rekao da će se, ako do toga dođe, odazvati pozivu na svjedočenje, jer sve hrvatske građane na to obvezuje Ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom.

Glede slučaja Zagorca, predsjednik vjeruje da će austrijski vrhovni sud potvrditi prvostupanjsku odluku kojom je odobrene izručenje Zagorca Hrvatskoj. Odbacio je i mogućnost da savjetnika Sašu Perkovića smijeni zbog susreta sa Zagorcem u Beču.

Mesić smatra kako je potenciranje pregovora Perkovića i Zagorca plasirano sa ciljem smanjivanja njegovog ugleda.

Zaključio je da je kao predsjednik države izvanstranačka osoba, te da će kao takav na izborima poduprijeti opciju koja ponudi brži razvoj zemlje, ali ne kao predsjednik, nego kao građanin.

Foto: H.P.

Pročitajte više