MESIĆ GOVORIO U EUROPSKOM PARLAMENTU I ZATRAŽIO POSEBNO IZASLANSTVO ZA HRVATSKU

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić zatražio je u četvrtak u Bruxellesu da se u sljedećem mandatu Europskog parlamenta formira individidualna Delegacija za odnose s Hrvatskom umjesto dosadašnje koja je bila zadužena za cijelo područje jugoistočne Europu.

"Koristim ovu priliku da istaknem bezrezervnu podršku Republike Hrvatske uspostavi individualne Delegacije Eurpopskog parlamenta za suradnju s Republikom Hrvatskom. Očekujem i predlažem da se ta Delegacija formira u novom sastavu Europskog parlamenta", rekao je Mesić u obraćanju zastupnicima Europskog parlamenta.

Na čelu sadašnje Delegacije EP-a za jugoistočnu Europu nalazi se demokršćanska zastupnica iz Njemačke Doris Pack.

"Takva bi odluka bila na liniji individualnog pristupa i potvrdila novu, napredniju fazu odnosa Republike Hrvatske s Europskom unijom. Ona bi također omogućila i intenziviranje dijaloga između Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta", dodao je Mesić.

U polusatnom govoru, Mesić je istaknuo da je članstvo u Europskoj uniji glavni vanjskopolitički cilj Hrvatske. Predsjednik je rekao da je Hrvatska svjesna svojih obveza, koje se od nje traži kako bi ispunila kriterije za članstvo.

"Želim jasno reći da smo u potpunosti svjesni dužnosti ispunjavanja svojih obveza. Radimo na reformi javne uprave, harmoniziranju zakonodavstva i uključivanju svih potencijala u prilagodbu sustava. Uvjeravom vas da želimo surađivati s Haškim tribunalom, da želimo nastaviti raditi na povratku izbeglica, reformi pravosudnog sustava, zaštiti manjina, regionalnoj suradnji", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Mesićeve riječi da Haški tribunal omogućava individualizaciju krivnje, zastupnici su pozdravili pljeskom.

Mesić je istaknuo da se u Hrvatskoj sa zanimanjem prati rasprava u Europskoj uniji o novom ustavu i novom financijskom okviru za proračunsko razdoblje 2006-2013. "Posebno bih želio istaknuti potrebu da se predvide odgovrajuća financijska sredstva, koja će omogućiti približavanje, a potom i integriranje zemalja koje će postati kandidati ili nove zemlje članice", rekao je Mesić.

Hrvatski je predsjednik izrazio očekivanja da će Europski parlament podržati približavanje Zagreba EU-u. "Uvjeren sam da će u svojim preporukama Vijeću ministara u vezi s podnošenjem kandidature za članstvo Republike Hrvatske u Europsku uniju, Europski parlamenti prepoznati napredak u ispunjenju kopenhaških i drugih relevantnih kriterija, kao i procese reformi koje provodimo u zemlji", rekao je Mesić.

Mesićevu govoru na svečanoj sjednici Europskog parlamenta prethodilo je davanje počasti i minuta šutnje u povodu tragične pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog.

Prije nego što je hrvatski predsjednik uzeo riječ, talijanski zastupnik Mario Borghezio, član Sjevernog saveza (Liga Nord), počeo vikati "zašto ne poštujete talijansku manjinu u Istri i Dalmaciji, Rijeci i Zadru". Liga Nord je jedna od stranka EP koja nema svoj zastupnički klub. Predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox je pozvao na mir i dostojanstvo i Mesić se nesmetano obratio zastupnicima.

(Hina) xsv ydj

Pročitajte više