Mesić: Hrvatska stvorila dobre pretpostavke za brži rast i privlačenje ulaganja

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić istaknuo je večeras, govoreći na okruglom stolu "Economist Conferences", da je Hrvatska stvorila dobre pretpostavke za brži ekonomski rast i privlačenje ulaganja. L

U Hrvatskoj su postignute monetarna stabilnost i nezavisnost središnje banke, zaštićena su vlasnička prava i prava stečena ulaganjem kapitala, financijski sustav je liberaliziran i zajamčen je slobodan transfer dobiti, rekao je Mesić.

Založio se za politiku usmjerenu na izravna ulaganja kroz nove investicije u proizvodni sektor hrvatskog gospodarstva, poticanje izvoznih projekata i otvaranje novih radnih mjesta. "Želimo stimulirati tzv. 'industrijsku kooperaciju' i transfer moderne tehnologije s velikim međunarodnim kompanijama", kazao je Mesić.

Naglasio je kako će se, da bi se to postiglo, zajedno sa zakonodavnom i izvršnom vlašću zauzeti za učinkovito provođenje hrvatskih zakona i njihovo prilagođavanje europskim standardima, te rješavanje problema zemljišnih knjiga kako bi se riješili vlasnički problemi i aktivirao "mrtvi kapital".

Također je najavio uklanjanje administrativnih prepreka primjeni fleksibilnijih mehanizama tržišta rada te izgradnju institucija tržišne privrede. "Sve su to ključne pretpostavke za veća strana ulaganja u hrvatsko gospodarstvo i brži ekonomski razvitak Hrvatske".

Odgovarajući na upite sudionika Mesić je izjavio kako vjeruje da će Hrvatska, dovrši li do početka 2007. pregovore s Europskom Unijom, postići svoj strateški cilj i 2008. postati njezinom punopravnom članicom. Eventualne prepreke koje bi se na tom putu mogle pojaviti neće biti nepremostive, smatra Mesić koji je uvjeren da Hrvatska ide pravim putem.

Peti okrugli stol "Economist conferences" okupio je brojne ekonomske stručnjake i gospodarstvenike te predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti.

(Hina) xdm ymd

Pročitajte više