Mesić i Madl zadovoljni položajem manjina

MAĐARSKI i hrvatski predsjednici Ferenz Madl i Stjepan Mesić sudjelovali su subotu na obilježavanju Dana Hrvata u Mađarskoj, koji su ove godine održani u pograničnom gradu Nagykanizsi, i tom prigodom izrazili zadovoljstvo položajem manjina u obje zemlje.

Oba predsjednika ocijenila su da Hrvati u Mađarskoj i Mađari u Hrvatskoj uživaju visoku razinu manjinskih prava.

"Hrvatska manjina ima posebno mjesto u Mađarskoj koja je s Hrvatskom dijelila 800 godina zajedničke povijesti", rekao je Madl. "U našem je interesu da se Hrvati u Mađarskoj osjećaju dobro i da mogu ostvariti sve svoje interese", dodao je mađarski predsjednik koji je po prvi put u svom mandatu sudjelovao u takvim svečanostima.

Predsjednik Mesić je naglasio da su manjine u Hrvatskoj i Mađarskoj prihvatile i provele vrijednosti europskog integriranja. "Ono što je uspjelo u Skandinaviji i zemljama Beneluksa ostvareno je između Hrvatske i Mađarske", rekao je Mesić pred prepunom dvoranom kulturnog centra u Nagykanizsi.

Dvojica predsjednika razgovarala su ranije u subotu u četiri oka. Madl je ponovno istaknuo mađarsku potporu ulasku Hrvatske u EU i prihvatio Mesićev poziv da iduće godine posjeti Hrvatsku.

Mađarski je predsjednik zažalio Mesiću uspjeh na predsjedničkim izborima i unaprijed mu čestitao vjerujući da će osvojiti i drugi petogodišnji mandat.

Procjenjuje se da u Mađarskoj živi 90 tisuća Hrvata, koji su jedna od 13 službeno priznatih manjina. Dvojezična nastava održava se u 35 vrtića, tri osnovne škole i dvije gimnazije, a hrvatski se jezik predaje u 40-ak škola.

Postoji hrvatska redakcija nacionalnoj televiziji i radiju, a jedino preostalo pitanje je dobivanje zastupnika hrvatske nacionalne manjine u mađarskom parlamentu što je po riječima predsjednika Mesića, pitanje vremena.

Pročitajte više