MESIĆ: KLESTILA ĆEMO PAMTITI KAO VELIKOG DRŽAVNIKA I PRIJATELJA HRVATSKE

Predsjednik Republike Stjepan Mesić, koji je uz izaslanstva iz četrdesetak zemalja te više od dvadesetak šefova država ili vlada bio nazočan državnom pogrebu preminulog austrijskog predsjednika Thomasa Klestila, izjavio je u subotu u Beču da će Klestil ostati zapamćen kao veliki državnik i veliki prijatelj Hrvatske. L

"Klestil se zalagao za ubrzanje hrvatskog pristupa Europskoj uniji, koristio je svoj autoritet za lobiranje na dobrobit Hrvatske", rekao je Mesić. Ostat će u sjećanju kao veliki prijatelj Hrvatske, kao državnik koji je mnogo radio na razvitku dobrih odnosa u regiji te na europskom udruživanju. Njegova smrt je veliki gubitak za Austriju kao i za Europu, dodao je hrvatski predsjednik.

"Bio je svjestan da je europsko udruživanje milenijski pothvat jer udružena Europa isključuje rat kao političko sredstvo. Klestil je želio demokraciju i mir i bio je tomu predan", naglasio je predsjednik Mesić, dodavši da je bio osobni i dobar prijatelj Thomasa Klestila, koji je poslije podne pokopan na Bečkom središnjem groblju uz sve državničke i vojne počasti u nazočnosti austrijskog državnog vrha te izaslanstava iz 40 država.



(Hina) xspđ ydj

Pročitajte više