Mesić: Nadam se da će Arafatovi nasljednici sjesti za pregovarački stol

NADAM se da će nasljednici Jasera Arafata na čelu palestinskog naroda zajedno s Izraelcima sjesti za stol i uspjeti pronaći rješenje za bliskoistočnu krizu, izjavio je u četvrtak u Iloku predsjednik Republike Stjepan Mesić.

"Bliskoistočna kriza generator je svih današnjih kriza u svijetu. Ako se ona razriješi doći će do stabilizacije u svijetu, a prestat će i globalni terorizam, danas najveća svjetska opasnost", rekao je Mesić povodom Arafatove smrti, odgovarajući na pitanja novinara nakon svečane sjednice Županijske skupštine i Poglavarstva Vukovarsko-srijemske županije održane u Iloku povodom Dana Vukovarsko-srijemske županije.

Predsjednik Mesić je ranije uputio izraze sućuti najvišim predstavnicima palestinske vlasti u povodu smrti Jasera Arafata.

"Njegov odlazak nije nas ostavio ravnodušnim. Bio je prepoznatljiv vođa palestinskog naroda u arapskom svijetu, ali i u međunarodnoj zajednici. Nažalost, politička je kriza Bliskog istoka ostala najvećim problemom današnjih međunarodnih odnosa", napisao je Mesić.

"Duboko vjerujemo i nadamo se da će nositelji političkih procesa u toj regiji, i nakon smrti Vašeg vođe, smoći snage i razumijevanja, da dođe do konačnog, mirnog i svima prihvatljivog rješenja. Bio bi to najveći politički doprinos ostvarenju ciljeva Jasera Arafata", stoji u poruci sućuti predsjednika Mesića.

Pročitajte više